Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Som fast spiller på University of Marylands collegehold i amerikansk fodbold i midthalvfemserne var unge Kevin A. Plank vant til at løbe rundt i svedige, drivvåde T-shirts. Han har selv beskrevet sig som »den svedigste fyr på fodboldbanen«, og netop irritationen over svedgennemblødte T-shirts blev startskuddet til etableringen af det, der i dag er USAs næststørste sportsbrand, Under Armour.
Kevin A. Plank fik i 1995 ideen til et nyt sportsmærke med fokus på svedtransporterende T-shirts i et velegnet syntetisk materiale og et design, som mange sportsudøvere rent faktisk ønsker at bære. I 1996 grundlagde han Under Armour og forsøgte sig med en offensiv ved hjælp af en spinkel opsparing på 20.000 dollar og overtræk på diverse kreditkort. Han brugte sine kontakter inden for amerikansk fodbold, og efter en forventelig svær begyndelse begyndte der at komme gang i salget i de efterfølgende år.
I dag har Under Armour udviklet sig til et stort amerikansk sportsbrand, der sidste år omsatte for 3,8 mia. dollar (20 mia. kr.). Manden i spidsen er stadig Kevin Plank, der fortsat er storaktionær, og i dag ifølge erhvervsmediet Forbes er god for en personlig formue på omkring 3,1 mia. dollar (20,2 mia. kr.).
Under Armour er især et stort brand i USA, men mærket gjorde sig også i Danmark tidligere på måneden, da Kevin Plank og co. lagde 575 mio. kr. på bordet for den danske motions-app Endomondo Sports Tracker samt 3,1 mia. kr. for den amerikanske app MyFitnessPal. Ideen er at opbygge det ultimative fitness- og sportsfællesskab og bl.a. give Under Armour et bedre kendskab til en bred skare af potentielle kunder. Det skal være med til at sikre, at væksteventyret kan fortsætte længe endnu.
Kevin Plank voksede op i Maryland som den yngste i en børneflok på fem drenge, og han har gennem sin opvækst oplevet en del modvind. Han blev bl.a. smidt ud af gymnasiet efter et slagsmål i en brandert, og senere blev han i første omgang afvist af University of Maryland. Sportsglade Kevin Blank kom kun ind via universitetets hold i amerikansk fodbold, som han senere blev anfører for.
Den i dag 42-årige erhvervsmand er kendt som en farverig og energisk person med en stærk sans for branding. Han har fra begyndelsen været meget opmærksom på at bruge sin baggrund i amerikansk fodbold til at profilere virksomheden og understøtte Under Armours image som et cool, maskulint sportsbrand.
Under Armour har løbende udvidet produktsortimentet og er i dag et populært mærke blandt amerikanske teenagedrenge, alverdens sportsudøvere og ikke mindst blandt militært personale. Kevin Plank satsede tidligt i forløbet på tøj til de væbnede styrker frem for at forsøge at trænge ind på det overmættede undertøjsmarked med et blødere image. Mærket er kendt for et selviscenesat machoimage, selv om der også kom damesportstøj i produktsortimentet i 2005.