ECB står klar med nye stimulanser

Hvis det viser sig nødvendigt, vil ECB inden længe lempe sin pengepolitik endnu mere. Samtidig sænkes deres skøn for både væksten og inflationen. Risikoen for, at udviklingen skuffer, er tilmed øget, fastslår ECB.

Foto: FREDRIK VON ERICHSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Europæiske Centralbank (ECB) står klar til at øge sine aktuelle opkøb af især obligationer, men også andre typer af værdipapirer, hvis det bliver nødvendigt i den kommende tid. Det er uroen i Kina og andre udviklingslande, som nu svækker europæisk økonomi og inflation på en sådan måde, at nye markante lempelser af pengepolitikken kan komme på tale.

Det fastlog chefen for ECB, italienske Mario Draghi torsdag eftermiddag, hvilket fik renten til at falde, aktierne til at stige og euroen til at dykke i kurs.

»Vi venter den økonomiske genopretning fortsætter, men langsommere end hidtil antaget på grund af en afmatning i de flere store udviklingslande, der dæmper verdensøkonomien og dermed eksporten fra eurolandene,« siger Mario Draghi.

Det er ikke alene Kina, som Mario Draghi her hentyder til, for den økonomiske vækst er også raslet ned i eksempelvis Brasilien og Rusland, der begge er i recession. Samtidig har den aftagende vækst i Kina fået prisen på mange råvarer til at falde, hvilket også rammer en hel stribe af andre lande, blandt andet Australien, som er storproducent af kul, stål og mange andre råvarer.

Lavere vækst

Det nye skøn fra ECB hedder nu, at der kommer en økonomisk vækst på 1,4 procent i år, 1,7 procent til næste år og 1,8 procent i 2017. Det er for alle årene 0,2 procent point mindre end tidligere forudsagt.

Mario Draghi vurderer, at det nuværende program for opkøb af især obligationer er »tilstrækkeligt« til på sigt at nå ECB’s inflationsmål. ECB køber obligationer op for 60 milliarder euro om måneden og vil forsætte med det mindst frem til og september 2016. Men skulle der være behov for at forlænge denne periode, eller øge opkøbene yderligere, kan det komme på tale senere, fastslår Mario Draghi.

Samtidig sænker ECB sine skøn for inflationen til 0,1 procent i år, 1,1 procent til næste år og 1,7 procent i 2017. Det er noget mindre end den tidligere prognose, som havde forudsagt en inflation i år 0,3 procent samt 1,5 og 1,8 procent for de to kommende år. De sidste nye tal for inflationen er fra august og viser en stigning på bare 0,2 procent.

Renten fastholdes

ECB oplyser også, at de øger grænsen for, hvor mange obligationer de kan købe op i enkelte serier. Her har der tidligere været et øvre loft, der hed 25 procent, men det hæves til 33 procent. Det sætter ECB i stand til at købe flere tyske statsobligationer end tidligere.

Det 25 mand store styrelsesråd for ECB lod helt som ventet renten på indskud forblive nede på minus 0,2 procent, mens lånerenten blev fastholdt på 0,05 procent.

ECB’s pengepolitiske tiltag har siden december og frem til og med juli presset euroen ned med omkring ni procent over for dollaren. Men på det sidste er euroen steget lidt igen og med et par procent, hvilket sammen med de faldende priser på olie dæmper inflationen i Europa - stik mod ECB’s ønske.

Rentehop i USA

Mens ECB er ved at øge sine pengepolitiske stimulanser er Federal Reserve i USA i fuld gang med at lette foden fra speederen. De store amerikanske programmer for opkøb af obligationer er for længst udfaset og nu venter alle på, den første renteforhøjelse i tæt ved ti år kommer inden længe. Det er enten i september eller december, at USA ventes at sætte renten op. Men det ventes at ske meget gradvist og anden rentestigning i USA vil med stor sandsynlighed først komme et godt stykke inde i 2016.

Med de tiltag, som ECB er i fuld gang med at sætte i søen, har det også meget lange udsigter, før de korte renter begynder at stige i de 19 eurolande. Det vil formentlig først og i bedste fald ske engang helt fremme i 2018. Herhjemme kan den korte rente dog godt stige, eftersom Danmarks Nationalbank er i fuld gang med at normalisere sin pengepolitik, efter der først på året var et opadgående pres på den danske krone. Det sendte de korte renter for indskud i Danmarks Nationalbank helt nede på minus 0,75 procent. Det er denne historisk lave rente, som Danmarks Nationalbank gradvist ventes at hæve til et lidt mere almindeligt niveau i den kommende tid.