Lavere arbejdsløshed løfter eurolande

Langt om længe begynder arbejdsløsheden nu at falde lidt i de 19 eurolande. Det tyder på, at den længe ventede økonomiske fremgang endelig er ved at tage fart og bide sig fast.

Foto: FREDRIK VON ERICHSEN. epa04910711 The new European Central Bank (ECB) building in a ray of sunlight in Frankfurt am Main, Germany, 03 September 2015. The ECB governing council has decided to keep the Eurozone base rate at the record low of 0.05 per cent, according to the central bank in Frankfurt. EPA/FREDRIK VON ERICHSEN
Læs mere
Fold sammen

Arbejdsløsheden rasler nu ned i de 19 eurolande. I juli var 10,9 procent af arbejdsstyrken uden arbejde, hvilket er det laveste niveau i tre år og siden februar 2012. Det tyder på, at der er ved at komme lidt mere fart på europæisk økonomi, og at en fremgang til det bedre er sat ind, også selv om der på det seneste har været en del nervøsitet om udviklingen i Kina, og hvilke konsekvenser det får for Europa.

De nye tal, som viser en lavere ledighed, kommer umiddelbart før Styrelsesrådet for Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag mødes i Frankfurt i Tyskland. Her skal de blandt andet diskutere behovet for nye økonomiske stimulanser.

ECB opkøber for tiden obligationer og andre værdipapirer for 60 milliarder euro om måneden, men har haft problemer med at få løftet inflationen, som kun steg med 0,2 procent i august i forhold til samme måned året før.

Det er langt under ECBs mål, der hedder tæt ved to procent, og det er også langt under de 1,5 procent, som ECB har forudset, at inflationen vil komme til at ligge på i hele 2015.

Derfor har flere af medlemmerne af det 25 mand store styrelsesråd hos ECB luftet muligheden for, at der kan komme endnu flere stimulanspakker inden længe. Det kan ske ved at forlænge eller øge de aktuelle opkøb af obligationer, som ind til videre er planlagt at skulle fortsætte frem til efteråret 2016. På det seneste har de faldende priser på olie tilmed fået forventningerne til den fremtidige inflation til at falde.

ECB venter en samlet økonomisk vækst i år på 1,5 procent og 1,9 procent til næste år. Men der kommer nye skøn for den økonomiske udvikling efter det ordinære rentemøde på torsdag.

Tyskland i fremgang

I Tyskland, som er euroområdets klart største økonomi, er virksomhedernes tillid til fremtiden øget på det sidste og den tyske centralbank, Bundesbank, forudser i år en »solid vækst«, der er drevet af både øget eksport og stigende privatforbrug. Arbejdsløsheden i Tyskland faldt til 6,4 procent af arbejdsstyrken i august, hvilket er det laveste siden genforeningen.

»Det er en positiv nyhed, men den rekordlave ledighed kan blive en betydelig økonomiske udfordring for Tyskland i de kommende år. Den lave ledighed og faldende arbejdsstyrke betyder nemlig, at tyske virksomheder kan komme til at mangle kvalificeret arbejdskraft. En udvikling der kan overophede den tyske økonomi og betyde tab af produktion og velstand,« siger cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank.

Den samlede vækst i eurolandene lå på 0,4 procent i første kvartal og 0,3 procent i andet kvartal, men Howard Archer, der er cheføkonom hos IHS Global Insight i London, siger, at der er udsigt til en bedre og mere solid vækst i de kommende kvartaler.

I hele EU faldt arbejdsløsheden fra 9,6 pct. i juni til 9,5 pct. i juli, hvilket er det laveste siden sommeren 2011.

Eurostat, der er EUs statistiske kontor, anslår dog, at 23,1 millioner lige nu står uden arbejde, hvoraf de 17,5 millioner er mænd og kvinder fra eurolandene.