Danske boliglån får fast grund under fødderne

Det gav dansk realkredit en nærdødsoplevelse, da den blev slået i hartkorn med græske statsobligationer.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: JENS NØRGAARD LARSEN

Obligationerne bag de populære flekslån kan være på mere sikker grund om et par måneder, efter at de i forbindelse med nye kapitalregler blev stemplet som usikre og derfor krævede et voldsomt kapitalberedskab at udstede.

Men gennem finanskrisen har investorerne talt deres tydelige sprog og brugt de danske boligejere som sikker havn til kapital. De danske realkreditobligationer viste sig at være ekstremt eftertragtede og derfor likvide, så de selv på de sorte dage efter kollapsen af storbanken Lehman Brothers i september 2008 kunne handles. Det har gjort indtryk i EU, og derfor er der nu udsigt til, at de kan bevare deres status som sikre papirer i det arbejde, der er i gang med at styrke finansvirksomheders kapital og likviditet.

Sat i bås med græske statsobligationer

De første planer placerede ellers de danske papirer med sikkerhed i røde mursten og tegltage i samme kasse som græske statsobligationer.

Men nu er der kun tekniske detaljer tilbage, før der lukkes en EU-aftale om udmøntningen af de såkaldte Basel-regler, der ikke rammer obligationerne.

»Aftalen var tæt på at blive lukket op mod jul, så vi forventer, at det går stærkt. Jeg håber og tror på, at formuleringen om covered bonds (de danske obligationstyper, red.), og at de var ekstremt valide under krisen, kommer med,« siger medlem af Europa-Parlamentet Bendt Bendtsen (K).

Der findes fortsat enkelte knaster

Venstres medlem Anne E. Jensen påpeger, at der stadig er knaster, der skal høvles af.

»Det er meget teknisk, men hvis det ikke løses, kan det blive dyrere for låntagerne, uden at de får noget ud af det,« siger hun.

Spørgsmålet er, om de sidste detaljer skal afgøres senere af fagfolk i fora, hvor Danmark ikke er repræsenteret, eller om de politiske aftaler skal have alle detaljer med. Anne E. Jensen foretrækker det sidstnævnte.

»Briterne er meget stærke til at få gennemført regulering, der passer til deres overdimensionerede banksektor, som er betalt af skatteborgere,« siger hun.

Den endelige fredning af de danske boligejeres lån sker først, når EBA, European Banking Authority, har gennemgået de forskellige aktivtyper med en tættekam og endeligt fastslået deres status og vægtning i bankernes kapital.

»Den endelige definition af aktiverne sker forhåbentlig i løbet af 2013, og først derefter er realkreditobligationernes status helt sikker,« siger kontorchef i Finansrådet Morten Frederiksen.