Dansk økonomi på fremmarch

Det gladere julehumør har indfundet sig for dansk økonomi. Vores samlede produktion voksede med 1 procent i tredje kvartal. Økonomerne forudser en svagere udvikling i fremtiden. (Opdateret kl. 10.02)

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske økonomi er i fremgang. Vores samlede produktion i form af bruttonationalproduktet steg med 1 pct. i tredje kvartal. Det viser helt nye og reviderede tal fra Danmarks Statistik.

Opgørelsen viser, at investeringerne gik tilbage i tredje kvartal, men der var en lille fremgang i det private forbrug og et fald i det offentlige. Når man vender blikket mod vores samhandel med udlandet, voksede eksporten, mens det gik tilbage med importen.

Cheføkonom i Danske Bank fremhæver på baggrund af tallene, at genopretningen er på sporet. Dog med det minus, at den højere vækst ikke skyldes øget forbrug eller eksport. Det er primært et spørgsmål om, at importen faldt, hvor den tidligere vurdering var, at den steg.


"Dansk økonomi er således på vej ud af krisen, men det foregår for nedsat kraft. Sammenlignet med vores nordiske naboer, så er den økonomiske genopretning i Danmark ganske sløv," siger Steen Bocian.

"Det skal blandt andet ses i lyset af, at dansk økonomi i tiden inden krisen bevægede sig på kanten af en økonomisk overophedning," siger Steen Bocian.

Bremser noget op

Senior makroanalytiker i Jyske Bank Niels Rønholt fremhæver eksporten som det positive punkt. I lighed med Danske Bank ser han en lidt dårligere udvikling i de kommende år.

"Vækstmaskinen står til at bremse noget op. Vi forventer, at udviklingen går fra ret høj vækst til lav vækst i de kommende år. Økonomien er næppe klar til at køre videre i samme tempo uden støtte fra finanspolitikken og nye rentenedsættelser," siger Niels Rønholt.

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen er mere negativ.

"Konklusionen er, at indtrykket af styrken af opsvinget i dansk økonomi ikke er blevet forstærket efter dagens tal trods oprevideringen af BNP," siger Jes Asmussen.


"Vi mener fortsat at der er store usikkerheder forbundet med den fremadrettede økonomiske udvikling, og vi fastholder vores indtryk af at der er udsigt til en genopretning af dansk økonomi, der vil foregå i sneglefart," siger Jes Asmussen.

Færre i job

De lidt bedre tider for den danske økonomi har endnu ikke givet nogen positiv afsmitning på arbejdsmarkedet. Den samlede beskæftigelse dykkede i tredje kvartal med 13.000 personer.

Danmarks Statistik skriver, at der har været fremgang i den danske økonomi i de seneste fem kvartaler.