Danske Bank: Danmark halter efter naboerne

Den økonomiske genopretning i Danmark går langsommere end i vores nabolande. Sådan lyder budskabet fra Danske Banks cheføkonom Steen Bocian, der har sendt en ny prognose for nordisk økonomi på gaden.

Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor Danmark har udsigt til en vækst på 2,1 pct. i år og 1,9 pct. næste år, kan Sverige se frem til vækst på 5,7 pct. i år, efterfulgt af 2,5 pct. i 2011, mens Finland har udsigt til vækst på 3,3 pct. i år og 2,8 pct. næste år.

- Dansk økonomi er klart under mere pres end vores naboer. Udviklingen i Sverige, Finland og Norge ser fornuftig ud, men Danmark ligner mere Centraleuropa, konstaterer Steen Bocian, der dog forudser, at den svenske vækst tager af i tempo.

- Vi tror ikke på, at den meget høje vækst i Sverige kan fortsætte. De midlertidige faktorer er ved at dø ud, og så længe resten af verden ikke buldrer mere derudaf, end den gør, så kan Sverige ikke holde den vækst, siger han på et pressemøde tirsdag.

Danske Bank regner med, at den svenske centralbank kommer til at hæve renten næste år, så reporenten om et år vil være 2,3 pct. mod i dag 1,0 pct. I Danmark ventes reporenten kun at stige til 1,3 pct. om et år fra 1,05 pct. i dag.

Steen Bocian oplyser, at Danske Bank nærer en vis frygt for, at der er blevet opbygget en boligboble i Sverige i den seneste tid grundet den høje vækst og de lave renter. Nogen entydig forklaring på, hvorfor Danmark er længere om at komme op i vækstgear, kan cheføkonomen ikke give.

Han peger på, at Danmarks industri ikke er så konjunkturfølsom som for eksempel Sveriges. Derfor har vi ikke nydt godt af den stigende globale efterspørgsel i samme omfang som svenskerne. Modsat betyder vores svage konkurrenceevne, at vi er blevet forholdsvis hårdt ramt af den økonomiske krise.

RB-Børsen