DI: Eksperter udefra skal få DK på ret køl

DI vil have en udgiftskommission med udenlandske eksperter til at skære de offentlige danske budgetter til.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Industri ser med dyb bekymring på de offentlige finanser og vil gerne have hjælp udefra til at rette op på kursen.

- Det er en meget alvorlig situation for dansk økonomi, at der grundlæggende ikke er styr på de offentlige udgifter. Der er underskud og stigende gæld, så langt øjet rækker.

- Får vi ikke styr på det, kan finansmarkederne miste tilliden til os, og så går det for alvor galt med stigende renter for at finansiere gælden, siger viceadministrerende direktør i DI Ole Krog.

Han foreslår, at regeringen nedsætter en udgiftskommission, der skal gennemtrevle de offentlige udgifter.

- Det bør være en kommission med udenlandske eksperter, der kan se på, hvordan der kan ske reduktioner og besparelser på de offentlige budgetter.

Underskuddene på de offentlige finanser i årene fra 2009 til 2011 er så store, at gælden stiger med 200 milliarder kroner. DI har sat tallet i forhold til antallet af husstande og fundet ud af, at den offentlige gæld stiger med cirka 75.000 kroner per husstand.

I løbet af de seneste år er det offentlige forbrug steget dobbelt så meget, som politikerne har forudsat i de økonomiske planer. Hverken SR-regeringerne eller VK-regeringerne har kunnet styre udgiftsvæksten. Den offentlige sektor er derfor vokset til det største niveau i danmarkshistorien og den største blandt OECD-landene.

Bruttogælden er vokset til 781 milliarder. Trækkes aktiver som de statsejede selskaber fra, er der nu igen nettogæld for første gang siden starten af 2007. Den er ifølge nye tal fra Danmarks Statistik på 16 milliarder kroner.

/ritzau/