Jyske Bank: Lav vækst de kommende år

Dansk økonomi er kommet fornuftigt gennem det første år efter nedturen. Hjulene drejer hurtigere, ledigheden stiger kun svagt, og boligpriserne er steget lidt igen. Men efter nytår står væksten til at gå ned i gear.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer Jyske Bank i sin december prognose for dansk økonomi.

- Fra halvhøj vækst i 2010 til lav vækst i de kommende år. Vi får næppe hverken en ny lang nedtur eller et hurtigt opsving. Dermed kan 2011 og 2012 meget vel blive år til den økonomiske glemmebog, vurderer analytikerne i Silkeborg.

Går det som de venter, vil dansk økonomi fortsat gradvist lægge krisen mere og mere bag sig. Men det bliver et langt sejt træk. Fremgangen i år har især været drevet af øget eksport, mens forbrugerne herhjemme ikke skruede meget op for indkøbene.

- Den offentlige efterspørgsel er steget en hel del. Men fra 2011 sætter de offentlige opstramninger ind. Og også i udlandet skal der skæres til. Økonomien skal stå mere på egne ben, og væksten vil dermed ikke komme så let. Danskernes opsparingslyst vil formentlig fortsat være høj en tid endnu. Dansk fremgang vil dermed stadig være meget afhængig af udlandet. Her kan vi ikke regne med alt for meget. Konkurrenceevnen halter fortsat, selvom der har været forbedringer i 2010. Allersenest er industrieksporten også faldet lidt tilbage, skriver Jyske Bank.

Stilstanden på arbejdsmarkedet står til at fortsætte og banken har ikke ændret sine skøn for indeværende og næste år. Der ventes fortsat en nettoledighed på 116.000 i år stigende til 121.000 næste år for så i 2012 at falde igen til 117.000.

Heller ikke på andre væsentlige nøgletal har banken ændret forventningerne. Forventningerne til BNP væksten i år og næste år er dog opjusteret marginalt - 0,2 pct.point. Men ellers er ikke meget ændret.

For så vidt angår renten venter banken en stille og rolig stigning i det kommende år, mens stigningen i 2012 ventes voldsommere. For i år ventes Nationalbankens udlånsrente - den ledende danske rente - ved udgangen af året at være på 1,05 pct. - det nuværende niveau, mens renten ved udgangen af næste år ventes at være på 1,30 pct. I 2012 venter økonomerne i Silkeborg, at renten ligger på 2,30 pct.

(RB-Børsen