Dansk erhvervsliv sulter efter opkøb

Optimismen er tilbage i erhvervslivet, der er planlægger flere investeringer og opkøb i 2015. Tal fra første kvartal viser, at virksomhedshandlerne allerede er tæt på rekordniveau.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk økonomi vejrer morgenluft efter flere år i slæbesporet, og optimismen kan allerede mærkes i erhvervslivet, hvor virksomhederne er klar til at investere i fremtidens vækst. En analyse af danske årsregnskaber foretaget af FSR Danske Revisorer viser, at 67 procent af virksomhederne forventer at øge investeringerne i 2015. Det sker efter et 2014 med markant større investeringer end året forinden.

»Der er ingen tvivl om, at virksomhederne er ved at smide spændetrøjen, man har været i efter finanskrisen. Vi kan se et begyndende skifte fra at være meget omkostningsfokuserede til at se på at løfte konkurrenceevne eller søge nye vækstmuligheder. De ser på investeringer i teknologi, produktudvikling og opkøb, og det er alle ting, der giver afkast på en lidt længere bane, så det er et tegn på, at virksomhederne investerer for at få fremtidig vækst,« siger Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør i FSR - danske revisorer.

Flere end fire ud af ti virksomheder forventer at investere i ny teknologi og produktudvikling, mens alt samtidig tyder på, at antallet af opkøb vil være på vej mod rekordhøjder i år. Hver anden virksomhed forventer, at omfanget af virksomhedshandler vil stige i løbet af året, og tal fra første kvartal viser, at vi allerede er tæt på rekordniveau.

»Danske virksomheder har skåret til og efterfølgende lagt til side under krisen, og det betyder, at mange står bedre i dag end tidligere. Næste udfordring bliver at få løsnet mere for finansieringsmulighederne, for vi kan samtidig se, at selv om det er blevet bedre, så er adgangen til finansiering den største forhindring for opkøb lige nu,« siger Tom Vile Jensen.

Han påpeger, at de store virksomheder længe har haft investeringslysten, men at optimismen nu i højere grad lader til at smitte af på de små og mellemstore virksomheder.

»Nu mangler vi, at handling følger efter ordene, men det forventer vi også vil ske. Modsat tidligere er der lagt op til investeringer i de mindre virksomheder, og det er i sidste ende der, nye arbejdspladser bliver skabt,« siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken

Et blik på det danske erhvervsliv viser, at markedet for virksomhedshandler er glohedt. Allerede i årets tre første måneder blev der registreret 74 handler med en dansk part, hvilket er tæt på ny rekord. Samtidig tyder alt på, at udviklingen ikke bare fortsætter men accellererer, fortæller Frank Aakard, partner i rådgivervirksomheden Audon.

»Vi er kommet meget solidt ind i 2015, og det ser ud til at det fortsætter i andet kvartal. Traditionelt set har det primært været store internationalt orienterede virksomheder som ISS, Mærsk Gruppen og DSV, der har købt op, men der er kommet mere aktivitet i de mindre virksomheder. De har ikke samme kapacitet til at køre flere sideløbende opkøbsprocesser, så det er en mere langsommelig proces, men alt tyder på, at der er potentiale at hente. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at 2015 bliver et stærkt år,« siger han og peger på blandt andet transportsektoren som en af brancher, der har hængt i bremsen og ikke har købt op i det omfang, man ellers kunne forvente.

Fra 2005 til 2009 faldt aktiviteten i det danske M&A-marked med en tredjedel, men siden da er antallet af virksomhedshandler vokset fra 173 til 310 i 2014.

Mens det danske marked buldrer afsted, går det anderledes sløvt globalt set. Det forgangne år bød på den højeste aktivitet herhjemme siden 2004, og i dette års første tre måneder har det især været udenlandske virksomheder, der har været på shopping i dansk erhvervsliv. Omvendt er det globale antal virksomhedshandler faldet med 21 procent.

»Man kan næsten blive lidt fartblind, hvis man kun ser på de danske tal. Det er ret bemærkelsesværdigt, at der er så høj aktivitet herhjemme. Det skyldes især, at de danske eksportorienterede virksomheder har været dygtige til at målrette sig lukrative nichemarkeder i stedet for at satse bredt. Det giver i flere tilfælde nogle vækstrater, man ikke ser mange andre steder i udlandet,« siger Frank Aakard.

Analyser fra FSR - Danske Revisorer viser, at det oftest giver bonus at blive opkøbt. Virksomhederne har gennemsnitligt højere vækst og beskæftigelse på længere sigt efter der er kommet nye ejere med et friskt syn på virksomheden.