Dansk erhvervsliv ramt af overregulering

Danske erhvervsledere vurderer i en ny undersøgelse, at de mange regler og den omfattende regulering herhjemme hæmmer væksten.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Syv ud af ti danske erhvervsfolk vurderer, at Danmark er mere reguleret end andre lande, og et flertal peger på, at det hæmmer Danmarks konkurrencekraft.

Det viser en ny pulsmåling fra PwC.

Det er 228 direktører og andre erhvervsfolk, som har givet deres mening til kende via et online-survey i perioden fra den 13. september til 8. oktober i år.

PwCs erhvervspanel Puls er et uafhængigt panel af erhvervsfolk. Fire til seks gange om året præger de dagsordenen ved at svare på spørgsmål om aktuelle samfundsemner, hvor de eksempelvis giver deres bud på, hvad der skal til for at sikre vækst, eller hvad de mener om ny lovgivning.

Lige nu er budskabet, at Danmark er mere reguleret end andre lande. Det vurderer 70 procent af de adspurgte erhvervsfolk i hvert fald den nye pulsmåling fra PwC.

Målingen viser også, at flere end seks ud af ti erhvervsfolk mener, at regulering er hæmmende for konkurrencekraften i Danmark.

»Pulsmålingen sætter en tyk streg under det faktum, at vi i Danmark er nødt til at undgå unødvendig regulering. Vi skal eksempelvis være meget opmærksomme på, at vi ikke implementerer flere og mere skærpede regler end andre lande, da det stiller danske virksomheder dårligere i konkurrencen om vækst,« siger Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør i PwC.

I pulsmålingen svarer erhvervslivet, at de regler, som især hæmmer konkurrencekraften i Danmark, er reglerne for personskatter og reglerne om indberetning af oplysninger til analyseinstitutter.

»Her har vi nogle helt konkrete områder, som virksomhederne peger på, er særligt hæmmende for konkurrencen. Det er derfor oplagt, at der bliver taget fat på at løse de problemer, der er størst og dermed stækker de danske virksomheder mest,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Han tilføjer, at der er behov for at se nærmere på de to værste regelsyndere. De er begge karakteriseret ved, at det er områder, der er reguleret med et stort antal regler, som efterhånden er mere end svære at navigere i for de fleste virksomheder.

»Denne regeljungle er en væksthæmmer af de helt store, så den skal der ifølge målingen ryddes ud i,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.

PwC’s pulsmåling viser også, at især er den finansielle sektor, som oplever, at antallet af reguleringer er for højt inden for deres branche. Det gælder hele ni ud af ti virksomheder. Inden for de industrielle virksomheder svarer 70 procent, at antallet er for højt, og blandt de professionelle serviceleverandører er det 64 procent.