Investeringerne i dansk erhvervsliv er nede på noget, der er tæt på at være et historisk lavt niveau. Faktisk bliver der investeret så lidt herhjemme i nye maskiner, bygninger og andet produktionsudstyr, at afskrivningerne er større end de nye investeringer. Det betyder, at kapitalapparatet slides ned og falder i værdi. Hvis udviklingen fortsætter, er det noget, der på længere sigt kan true vores velfærd.
Det er interesseorganisationen Dansk Erhverv, der fremhæver dette i et notat. Her peges der på, at erhvervslivets investeringer er afgørende for produktiviteten og dermed for dansk erhvervslivs konkurrenceevne, som igen har stor betydning for arbejdspladser, velstand og dermed velfærd.
Normalt er det kun ulande, som har negative nettoinvesteringer, simpelthen fordi de ikke har råd til at bruge en del af deres løbende indkomst på nye tiltag og investeringer. Det bringer dem ind i en negativ spiral, som gør dem endnu fattigere og endnu mere udpinte. Skal Danmark ud af denne onde cirkel, kræver det, at erhvervslivet igen begynder at tro mere på fremtiden og begynder at bruge penge på investeringer.
Økonom Mira Lie Nielsen fra Dansk Erhverv fremhæver, at erhvervslivets investeringer i Danmark stort set ikke er steget, siden de i efteråret 2007 begyndte at falde. Her faldt investeringerne med næsten 20 procent på blot to år. Det svarer til et dyk på 40 milliarder kroner. Faldet blev sandsynligvis forstærket og forlænget, fordi investeringerne i årene op til krisen var meget høje.
»Det har ført til, at der de senere år har været et overskud af kapital i forhold til arbejdskraften,« konkluderer de økonomiske vismænd i deres seneste analyse af dansk økonomi.
Men siden er erhvervslivets investeringer også blevet holdt i skak af den svage vækst herhjemme, og Dansk Erhverv frygter, at de lave investeringer vil forringe Danmarks konkurrenceevne.
»Den teknologiske udvikling løber så stærkt, at der løbende er behov for store investeringer,« vurderer de.
Hos DI siger cheføkonom Klaus Rasmussen dog, at erhvervslivets investeringer har været svagt stigende de seneste par år.
»Ses der bort fra bygninger, har der de senere år været en nettoinvestering i maskiner samt forskning og udvikling. Den tendens venter vi tilmed fortsætter. Hvis der kommer mere økonomisk vækst nu, vil vi se større investeringer. Men ikke i bygninger, fordi der, op til krisen brød ud, var tale om et meget stort byggeboom,« siger Klaus Rasmussen.
Virksomhederne skal også første have opbrugt deres nuværende ledige kapacitet, inden de begynder at investere. Der skal også være forventning om, at de kan øge afsætningen. Den fortsat svage udvikling i investeringerne viser, at virksomhederne ikke er helt overbeviste om, at der er bedre tider på vej. Dansk Erhverv mener derfor, at der skal mere gunstige vilkår til herhjemme, hvis danske investeringer skal op på et højere niveau.