Så konkurrence-dygtig er Danmark: Klatrer op af global rangliste

Talknuserne i World Economic Forums årlige opgørelse over de mest konkurrencedygtige nationer bringer i år godt nyt. Danmark stiger for andet år i træk.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For andet år i træk ser Danmark ud til at stå bedre i den internationale konkurrence. Årets opgørelse fra World Economic Forum viser, at Danmark nu er nummer 12 i verden, når det kommer til konkurrenceevne.

Opgørelsen er baseret på vurderinger fordelt på 12 søjler, som eksempelvis innovation, makroøkonomisk miljø samt sundhed og uddannelse. Danmark er gået frem i otte af de 12 samt i tre af de fire søjler, der betegnes som grundlæggende.

World Economic Forums talknusere er i samme forbindelse parat til at komme med et par vink til, hvad der skal kigges på, hvis Danmark skal op og mænge sig i det fine top-10-selskab. Organisationen peger i en skriftlig kommentar på, at der er plads til forbedring inden for nogle subkategorier.

Organisationen fremhæver ringe placering, når det kommer til skattesystemets påvirkning af incitamenter til både at investere og at arbejde. Her ligger Danmark henholdsvis nummer 112 og 130 - det ud af 150 deltagernationer.

På andre punkter ligger Danmark dog helt i top. Det når det gælder inflationsrate, antallet af uger en ansat reelt får løn - samt når man måler på, hvor få der er HIV-smittede. Den slags tæller nemlig også med.

Vender man blikket nordpå, så må danskerne dog bøje nakken for de øvrige store nordiske lande. Finland går tilbage på konkurrenceopgørelsen (det fra nummer fire), men lægger sig alligevel som nummer otte. Sverige ligger på niendepladsen men vores olierige naboer i Norge ender som nummer 11.

På europæisk plan noterer World Economic Forum sig, at gabet mellem landene i det sydlige og det nordlige Europa bliver mindsket en anelse i årets opgørelse over konkurrenceevne.

På toppen af konkurrencetronen står de forsvarene mestre, som er Schweiz. Nummer to er Singapore og på trejdepladsen er USA. Præcis som i seneste opgørelse.