Dansk erhvervsliv fortsætter med at investere i udlandet

Dansk erhvervsliv fortsætter med at investere langt mere i udlandet, end udenlandske virksomheder investerer i Danmark. Reelt faldt de danske investeringer dog i andet kvartal i år.

Fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB har spillet kispus med Nationalbankens investeringsstatistik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen / Scanpix
Danske virksomheder investerede ifølge tal fra Nationalbanken netto 26,5 milliarder kr. i udlandet i andet kvartal, mens udlandet investerede netto 13,7 milliarder kr. i Danmark.

Tilsyneladende er det stort set i tråd med andet kvartal sidste år og første kvartal i år, hvor Danmark investerede henholdsvis 27,1 og 30 milliarder kr. i udlandet, mens udlandet investerede henholdsvis 17,9 og 20,9 milliarder kr. i Danmark.

Nationalbanken gør dog opmærksom på, at tallene for andet kvartal i år er påvirket af, at fusionen mellem Post Danmark og svenske Posten AB formelt set faldt på plads 24. juni og dermed i andet kvartal.

Postægteskab flytter rundt på milliarder
Ifølge Nationalbanken flytter posttransaktionen rundt på milliarder i den såkaldte strømstatistik for direkte investeringer i udlandet og Danmark.

Det skyldes, at sammenlægningen indebærer, at Posten AB overtager Post Danmark, hvilket regnes som en svensk direkte investering i Danmark, mens staten omvendt får en ejerandel på 40 pct. af det fusionerede selskab, og de aktier tælles med som en dansk investering i Sverige.

Dermed har postægteskabet påvirket investeringsstatistikken voldsomt i andet kvartal. Eksempelvis er danske aktieinvesteringer i Sverige steget til 51,4 milliarder kr. fra 1,6 milliarder kr. i første kvartal, mens svenske aktieinvesteringer i Danmark er steget til 12,4 milliarder kr. i andet kvartal fra 2,2 milliarder kr. i årets første tre måneder.