Danmark er på tiende år det dyreste EU-land

Varer koster 38 pct. mere i Danmark end i gennemsnittet af EU. Det fremgår af Eurostats forbrugerprisindeks.

Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Så længe, der er lavet de her opgørelser, har Danmark ligget i den høje ende, slår Las Olsen, økonom i Danske Bank, fast.

Ser man på, EØS-landene, som udover EU-landene tæller Island, Østrig, Finland, Norge og Sverige, er Danmark kun overgået af Norge. Og her skal man gå syv år tilbage, før Danmark bliver overgået af andre lande end Norge. Indtil 2008 var Island også et dyrere land end Danmark at være forbruger i.

Ifølge Las Olsen er der flere årsager til, at det er dyrere at være forbruger i Danmark end i resten af EU. For det første er momsen i Danmark den højeste i EU.

- De fleste andre lande har en moms, der er lavere end vores 25 pct. og har flere undtagelser, forklarer han.

For det andet har vi flere afgifter på blandt andet biler, alkohol, benzin og slik.

- Selv om nogle afgifter er blevet sænket på det seneste, så har vi stadig afgifter, som er i den høje ende, forklarer Las Olsen videre.

For det tredje har vi høje lønninger i lavtlønsstillinger.

- Lønniveauet i Danmark er højt sammenlignet med andre lande på grund af vores velstandsniveau. Jo rigere et land er, jo højere er lønniveauet. Det er selvfølgelig, fordi arbejdskraften producerer mere, men der er omvendt også job, hvor det er begrænset, hvor meget mere effektiv, man kan være. Det gælder for eksempel tjenerfaget, fortæller Las Olsen.

Og for det fjerde er der mindre forskel på de høje og lave lønninger i Danmark.

- Der er ingen tvivl om, at omkostningerne forbundet med at drive for eksempel butikker eller restauranter er høje, slår Las Olsen fast.

Dertil kommer, at der i Danmark er mange små butikker sammenlignet med andre, hvilket også kan være med til at drive priserne op.

- Konkurrencen kunne samtidig formentlig være hårdere inden for detailhandlen. Men hvor gevinsten for den manglende konkurrence ender, er vanskeligt at afgøre, påpeger Las Olsen.