Økonomer: Lav oliepris holder inflationen nede

Det er fortsat den lave oliepris, der holder inflationen i Danmark på et historisk lavt niveau, men i løbet af efteråret ventes prisstigninger at tage til i fart.

ARKIVFOTO. På billedet Tyra Vest feltet i Nordsøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer Jan Størup Nielsen, senioranalytiker i Nordea, i en kommentar til, at de danske forbrugerpriser steg med 0,6 pct. i maj i forhold til samme måned året før efter en stigning på 0,5 pct. i april.

- Den væsentligste grund til, at den danske inflation ligger på et lavt niveau i et historisk perspektiv er fortsat effekterne fra det seneste års faldende oliepris. Derfor er det også fjernvarme, benzin og fyringsolie, der i maj har givet de største negative bidrag til den danske inflation, siger Jan Størup Nielsen.

Han forklarer, at det primært er stigende huslejer, som er forklaringen bag de stigende priser i maj, som lå en spids under økonomernes forventninger. Ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Finans havde økonomerne regnet med en inflation på 0,7 pct.

Jan Størup Nielsen vurderer, at inflationen vil kravle over 1 pct. i løbet af efteråret, hvor effekten af de lave oliepriser ikke længere slår så hårdt igennem i tallene - hvilket skyldes, at olieprisfaldet for alvor tog fat i sidste halvdel af 2014.

Nordeas forventninger er dog skudt en anelse over målet, mener Nykredit. Chefanalytiker Tore Stramer vurderer godt nok, at inflationen vil ende med at være højere i år end sidste år, men at det vil være yderst marginalt.

Han peger blandt andet på, at der i forbindelse med energiaftalen 2014 blev aftalt at tilbagerulle forsyningssikkerhedsafgiften fra starten af året, hvilket isoleret set vil trække inflationen ned med 0,25 pct.point i år.

Tore Stramer regner med, at inflationen i år lander på 0,7 pct. - hvilket bortset fra rekordåret 2014, hvor inflationen landede på 0,6 pct. - vil være tæt på det laveste niveau siden 1953.

- Det er i sig selv bemærkelsesværdigt, da 2015 samtidig tegner til at blive året, hvor opsvinget igen melder sin ankomst i dansk økonomi efter syv års vækstkrise, siger han i en kommentar.