Dansk økonomi ruller forsigtigt fremad

Danmark havde en vækst på 0,4 procent i den første del af året. Det er mindre end ventet, lidt lavere end efter tidligere store kriser og langtfra imponerende. Men det er heller ikke direkte dårligt, vurderer flere økonomer, som også kalder krisen for afsluttet.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk økonomi ruller nu fremad i en ganske pæn fart.

Det er tilmed syv kvartaler i træk, at aktiviteten er steget, og selv om tempoet stadig er forholdsvis forsigtigt, er udviklingen betydeligt bedre end de ret markante fald, der blev set i det danske bruttonationalprodukt (BNP) gennem både 2012 og 2013 samt i 2008 og 2009.

»Så ja, vi er ude af krisen,« siger professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet, Christian Bjørnskov.

»Der skabes job herhjemme og økonomien vokser. Så man kan godt sige, at krisen er forbi. Men det går kun langsomt fremad. Det normale efter en dyb krise er en vækst på mellem 2,0 og 2,5 procent for et nordeuro­pæisk land. Der er vi ikke endnu. Danmark har også en lavere vækst end de 1,8 til 2,0 procent, som har været gennemsnittet set over de seneste 100 år eller mere. Så det går acceptabelt, men heller ikke mere end det,« siger Christian Bjørnskov.

Fortsat er det danske BNP, der er det mest benyttede mål for vores velstand, da også hele tre procent lavere end på toppen i efteråret 2007. Det svarer til, at den danske velstand lige nu er tæt ved 55 milliarder kroner lavere end for otte år siden. Dermed halter Danmark fortsat et godt stykke efter Tyskland, Sverige, USA og mange andre lande, som for længst har passeret deres tidligere top for velstand. Man skal faktisk til Sydeuropa for at finde lande, der har klaret sig lige så dårligt som Danmark efter krisen.

Det er især fordi, det private forbrug herhjemme har stået i stampe i længere tid, at mange af vores nabolande klarer sig bedre, for den store danske eksport har faktisk haft en ganske pæn fremgang de senere år, også når der sammenlignes med Tyskland og Sverige.

Mere end Tyskland

Det var 0,4 procent, BNP steg med i årets første kvartal målt i forhold til kvartalet før. Det er lidt mere end den vækst på 0,3 procent, som Tyskland kunne fremvise i årets første kvartal, men på niveau med fremgangen i de 19 eurolande og Sverige.

Måles det i forhold til samme kvartal sidste år var væksten oppe på 1,7 procent, hvilket præcis er den fremgang, som regeringen venter for hele 2015.

Professor emeritus Niels Blomgren-Hansen fra Copenhagen Business School vurderer også, at Danmark har vristet sig fri af de senere års markante krise.

»Men erhvervslivets investeringer falder fortsat, hvilket ikke er særligt sundt. Men jeg er enig i, at krisen er slut, og at Danmark i et stykke tid har haft vækst og en stigende beskæftigelse. Så det er ikke rigtigt at tale om en krise. Det går bedre, end de fleste troede, det var muligt for bare et år siden,« siger Niels Bloomgren-Hansen.

Stor statistikforvirring

Der er en del usikkerhed om de kvartalsvise tal for udviklingen i det danske brutto­nationalprodukt, hvorfor de skal tolkes med forsigtighed. Ofte kommer der store revisioner. Men det er ikke kun ét tal, som peger på fremgang herhjemme. En hel stribe af de bedste temperaturmålere for økonomien, og herunder især beskæftigelsen, er også stigende. Men hvor stor jobfremgang, der er tale om, er dog uhyre vanskeligt at sige ud fra de officielle tal fra Danmarks Statistik, da tallene stritter i mange retninger alt efter hvilken optælling der tages udgangspunkt i.

Chefkonsulent Frederik I. Pedersen fra AE-rådet peger dog på, at væksten i første kvartal blev trukket kraftigt ned af en helt særlig post, som er lagrene.

Nedgangen på dette område trak hele 0,5 procentpoint af væksten. Det betyder, at BNP uden dette negative bidrag ville være vokset med imponerende 0,9 procent i forhold til sidste kvartal sidste år. Faldet i lagrene udtrykker, at virksomheder har hentet varer fra deres lagre i stedet for at producere nye varer.

»Det kan ses som et godt tegn, fordi virksomhederne så skal producere noget mere i den kommende tid, hvis købelysten ude og hjemme fortsætter. Så det burde været noget, der peger i en rigtig retning,« siger senior­analytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea.