Business Update søndag: Karrierekvinder i barselsdebat, sexchikane og den store løgn om sukker

God søndag

Det blev en uge fyldt med debat i dansk erhvervsliv med udgangspunkt i Berlingske Business' fokus på de danske karrierekvinder og -mænd. Om deres forhold til barselsorlov og deres møde med sexchikane på arbejdspladserne.

Barselsorloven først: En rundspørge foretaget af Berlingske Business viser, at danske karrierekvinder holder fem gange så lang barsel som deres mænd, selv om kvinderne tjener bedre end mændene, arbejder mere og er bedre uddannede. Og det er ikke for børn at holde barsel: De professionelle kvinder nævner barsel som en af de mest effektive karrierebremser.

Men der er også karrierekvinder, som har en helt anden tilgang til barselsorlov: Efter en uges ferie oven på et kejsersnit var Eva Persson tilbage på sit advokatkontor. Kvindelige ledere bliver nødt til at sætte sig ud over konventionerne, mener hun. En anden karrierekvinde, Lotte Fløe Marschall, er dog helt uenig: »De, der klarer sig gennem karrieren og finder balance i tingene er dem, der tillader sig at holde fri, lade batterierne op med familie og venner, prioriterer at få en kæreste, får børn og holder barsel,« mener hun.

For mændenes vedkommende står barsels-fronten aktuelt mellem arbejdsgiverne og danskerne: Et stort flertal af topdirektørerne af­viser øremærket barsel til mænd, mens et noget mindre flertal af danskerne siger ja tak. Hos Mærsk skal en ny forældre-portal aflive tanken om, at det skader karrieren, hvis man som mand går på barsel.

Så til sexchikanen: En tredjedel af danske karrierekvinder udsættes for sexisme eller sexchikane. En af landets mest kendte erhvervskvinder, tidligere Tryg-chef Stine Bosse opfordrer business-kvinder, der udsættes for sexchikane og sexisme, til omgående at sige fra. Som led i Berlingskes undersøgelse fortæller flere kvinder om deres oplevelser. Om at blive nevet i bagdelen. Om pæne, mandlige partnere, der mailer sjofle fotos rundt på advokatkontoret. Om alarmlamperne der tændes, hvis du som kvinde har børn.

Artiklerne om karrierekvinders forhold til barselsorlov og sexchikane var blandt ugens mest læste. Men der var én artikel, de ikke kunne slå. Det er ellers ikke så tit, at en artikel om sukker bliver ugens mest læste på Business.dk, men det skete i denne uge. Nu er den store løgn om sukker nemlig afsløret.

Fortsat god søndag

Jesper Woldenhof

Jourhavende, business.dk