Business-update: Efter anklager om sexchikane – topchef går 99,9 procent ned i løn

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Medarbejdere i computerspilfirmaet Activision Blizzard protesterer mod virksomheden, som de beskylder for sexchikane og diskriminering af marginaliserede grupper. Fold sammen
Læs mere
Foto: David McNew/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God torsdag eftermiddag og velkommen til Business-update, som samler de vigtigste erhvervshistorier lige nu.

Svensk bilikon i historisk børsnotering

Når Volvo Cars fredag morgen debuterer på børsen i Stockholm, er det med en markedsværdi af historiske dimensioner. Det svenske bilikon har opnået en værdisætning på 163 milliarder svenske kroner, svarende til 115 milliarder danske kroner, hvilket gør den til den næststørste børsnotering i Sverige – den største var Telia i 2000. Det skriver Børsen.

Forude for fredagens børsdebut er gået nogle turbulente årtier, efter at Ford i 1999 købte Volvos bilforretning, og dermed adskilte Volvo Cars fra Volvo Group. I 2010 blev bilmærket solgt til den kinesiske Geely-koncern, som trodsede manges skepsis og fik fremstillet en succesfuld turnaround af Volvo.

»Geely investerede i et sådant omfang, at Volvo igen kunne udvikle ny teknologi og nye bilmodeller i Göteborg. Volvo fik et fundament, der betød, at selskabet kunne tillade sig at tage risici. Geely skabte langt bedre forudsætninger for at udvikle Volvo,« forklarer Christer Karlsson, professor ved Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi ved CBS, til Børsen.

Topchef går 99,9 procent ned i løn

Topchefen for den amerikanske computerspilvirksomhed Activision Blizzard, Bobby Kotick, har bedt sin bestyrelse om at sætte hans løn ned med 99,9 procent til 62.500 dollar – 400.000 kroner – om året. Den store lønnedgang følger i kølvandet på en række beskyldninger om sexchikane og diskriminering i virksomheden, der er blevet beskrevet som nogle af de mest voldsomme anklager i hele computerspilindustrien. Det skriver en række internationale medier, herunder Bloomberg.

Koticks lønpakke voksede gevaldigt i 2020, hvor han tjente 154,6 millioner dollar, primært på grund af nogle lukrative aktieoptioner. Han siger nu, at han vil beholde sin nye, lavere løn, indtil Activision Blizzard har nået sine mål inden for ligestilling og sikret, at der ikke er mere discrimination.

»Sikkerhedsprocedurerne var ikke på plads alle steder til at sikre, at vores værdier blev overholdt,« skriver Kotick i et brev til sine ansatte ifølge Bloomberg. »I nogle tilfælde har det betydet, at folk ikke konsekvent følte, at de trygt kunne indrapportere deres bekymringer, eller at deres bekymringer ikke altid blev behandlet hurtigt eller korrekt. Der var mennesker, der blev svigtet dybt, og det er jeg virkelig ked af.«

Rekordlave renter fortsætter i Europa

Ved sit pengepolitiske møde torsdag, holdt den Europæiske Centralbank som ventet renten rekordlav på minus 0,5 procent. Der var heller ikke større overraskelser til den efterfølgende pressekonference, og ECBs chef Christine Lagarde fastholdt således sit budskab om, at den stigende inflation i euroområdet er midlertidig.

Ifølge Berlingskes økonomiredaktør, Ulrik Bie, bliver det derfor først i december, at banken gør os klogere på, hvornår og hvordan den vil afvikle sit gigantiske opkøbsprogram, der blev lanceret i forbindelse med begyndelsen på coronapandemien i 2020.

»ECB vil gå meget langt for at undgå en diskussion om, hvornår renterne skal holde op med at være negative. Derfor hører man Lagarde nærme sig »Komiske Ali«, når hun fastholder, at udbruddet af inflation primært skyldes energi og dermed er midlertidigt og ikke vil bide sig fast,« siger Ulrik Bie.

»Men lad os tage torsdagens tal. Inflationen i Spanien er på 5,5 procent. Inflationen i Tyskland er på 4,5 procent. Man skal være virkelig faktaresistent, hvis man tror, at høj inflation hen over vinteren ikke vil påvirke løndannelsen,« tilføjer han.

Her er fem skarpe bud på historier eller kommentarer fra Berlingske Business:

1. Sådan påvirker rentestigningerne dit flekslån: Her er vinderne og taberne

Er du blandt de tusindvis af boligejere, der skal have refinansieret flekslånet med virkning fra 1. januar 2022, er fredag 29. oktober sidste frist, hvis du vil nå at ændre eller opsige dit nuværende lån. Inden du beslutter dig, er det naturligvis relevant at vide, hvordan renten forventes at blive på de enkelte flekslån. Læs mere her.

2. Svensk økonomi brager opad, men svenskerne forventer nu meget høj inflation

Svensk økonomi fortsætter helingen efter coronatiden med flot vækst i årets tredje kvartal. Forsyningskrisen og ikke mindst høje energipriser begynder dog at presse husholdningerne. Inflationsforventningerne er på det højeste niveau nogensinde, hvilket skaber problemer for Riksbanken, der indtil videre har stukket hovedet i busken. Læs mere her.

3. Energikæmpes mobildrømme trækker fortsat ud

Efter 15 måneder har Stofas og Boxers ejer, energiselskabet Norlys, fortsat ikke købt det mobilselskab, som man drømmer så inderligt om. Samtidig vælger hun halvdelen af de husstande, som har et fiberkabel liggende lige uden for døren, at blive koblet på de lynhurtige internetforbindelser. Læs mere her.

4. Nye coronatal: Virksomheder »mistede deres levebrød«, og København er den største taber

Den danske økonomi er kommet buldrende tilbage efter coronapandemien, men det gælder ikke hovedstaden, hvor krisen virkelig har trykket. Nye tal viser, hvor hårdt København er ramt. Læs mere her.

5. Halvdelen af virksomhederne mangler varer – »det her er ret voldsomme tal«

Der er gang i den danske økonomi efter coronakrisen. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at næsten halvdelen af alle virksomheder mangler materialer. I industrien melder hele 48 procent af virksomhederne om mangel på materialer eller udstyr, som begrænser deres produktion. Læs mere her.