Atter travlhed i Københavns butikker

Kunderne er vendt tilbage til de københavnske butikker. Det kan dog være prisskilte med 70 procent rabat, der lokker mere end selve forbrugsglæden.

Foto: Scanpix
Både de store og små butikker i København mærker tendensen: Kunderne har fundet dankortet frem igen, og de hiver varer ned fra hylder og bøjler. Det er dog varer, som ofte sælges under prisskilte med store procentsatser eller under budskabet "Tag to betal for een".

"Vi har haft rigtig mange kunder til udsalget. Allerede i begyndelsen af juni var der synlig fremgang i antallet af kunder og deres forbrug. Vi har en tese om, at det begyndte, da folk fik brevet om SP-pengene, men det er svært for os at vide, om det er, fordi vi har de rigtige varer, eller om det er SP-pengene, eller noget helt andet, der er forklaringen," siger forretningsdirektør i Magasin, Jeanette Aaen.

Samme melding kommer fra Illums Bolighus, der i øjeblikket har udsalg på alverdens design til boligen.

"Kunderne er begyndt at bruge penge igen. Det kan være, at SP-pengene spiller ind. Vi ved det ikke, men kunderne er i hvert fald vendt tilbage," siger Henrik Ypkendanz, der er administrerende direktør i Illums Bolighus.

Forlænger udsalget
Det er ikke kun de store butikker, som oplever, at kunderne kommer igen. Det samme gælder indre bys mindre butikker, hvor udsalget også har været en succes, når de dårlige økonomiske tider ellers tages i betragtning.

”Der er ingen af dem, jeg har talt med, der siger, at udsalget går dårligt. De siger, det går rimelig godt. Der er stor fremgang, men man skal huske på, at de kommer fra et meget lavt niveau,” siger Jan Michael Hansen, der er citydirektør i Københavns City Center.

Butikkerne i byens gader og stræder er i øjeblikket plastret til med store udsalgsskilte i pang-farver. Udsalget begyndte den 18. juni, og det stopper ikke lige med det samme.

"Normalt ville vi holde udsalg i tre uger, men vi har ikke set det forventede forbrug i foråret, så der er flere varer at sælge ud af i år. Det betyder, at vi fortsætter udsalget juli ud," siger Henrik Ypkendanz fra Illums Bolighus.

Magasin tog selv på udsalg
Hos Magasin oplyser forretningsdirektøren, at de ikke har problemer med overfyldte lagre. Alligevel holder stormagasinet også udsalg resten af måneden, og planen er, at det lige så stille skal ebbe ud.

"Vores udsalg begyndte på samme tid som sidste år, og det kommer også til at slutte samtidig. Vi gør butikken sæsonklar til modeugen begynder. De nye efterårsvarer er allerede begyndt at komme, men vi kører udsalg ved siden af, og det vil vi gøre frem til august, præcis som vi gjorde sidste år," siger Jeanette Aaen.

Hun forklarer, at Magasin var meget skeptiske over for danskernes forbrugsvilje, da der skulle købes ind til foråret. Derfor blev der holdt igen, men sidenhen er der købt billige varer op hos leverandørerne.

"Nogle af vores leverandører har solgt billigt ud, og det har vi nydt godt af. Det betyder, at vores udsalg i år er lidt større og lidt bredere, end det plejer at være," siger Jeanette Aaen.