Analytiker: Tyskland tæt på recession i fjerde kvartal

Arkivfoto. Forbundskansler i Tyskland, Angela Merkel. Fold sammen
Læs mere
Foto: SIMELA PANTZARTZI

Den tyske vækst var sidste år den laveste i fem år og den foreløbige opgørelse tyder på, at den tyske økonomi i fjerde kvartal var tæt på recession, men ikke i recession.

Det vurderer makroanalytiker i Sydbank Mathias Rømer Sproegel.

Ifølge hans beregninger var væksttempoet dog efter alt at dømme svagt positivt. Dermed afværgede Tyskland formentlig en teknisk recession i fjerde kvartal. En teknisk recession defineres som to kvartaler i træk med negativ økonomisk vækst.

Han fremhæver også, at investorerne ikke er grebet af panik over, at der var ridser i lakken i Europas vækstlokomotiv.

»Euro svækkes dog en spids, og de europæiske renter er faldet lidt tilbage.«

Mathias Rømer Sproegel vurderer baggrunden for vækstopbremsningen i andet halvår efter alt at dømme var, at de tyske bilfabrikker havde svært ved at omstille sig til nye emissionsgodkendelser i efteråret.

Genopretningen til en mere normal produktion i bilfabrikkerne har vist sig at tage længere tid end ventet.

»Kommer den tyske bilproduktion op i gear igen samtidig med, at ragnarokket i Frankrig falder til ro, kan det bane vejen for, at europæisk økonomi kan skyde en højere fart i andet halvår af 2019, vurderer han, men han ser fortsat usikkerhed i første halvår.«

»Italien skal til at genfinde melodien efter budgetkrisen med EU, og i Frankrig raserer »De Gule Veste« fortsat og sænker Macrons reformagenda. Samtidig lurer et valg til Europa-Parlamentet 26. maj. Konfrontatoriske toner mod EU op til valget er næsten uundgåelige for Europas populistiske partier,« forklarer han og ser derfor mulighed for, at politisk usikkerhed risikerer at bremse den økonomiske vækst i Europa i første halvdel af 2019.

Tysk BNP viste en vækst på 1,5 pct. for 2018 samlet set, hvilket var ventet ifølge estimater fra Bloomberg.

I 2016 og 2017 var væksten 2,2 pct., mens den i 2015 var 1,7 pct. og året før 2,2 pct. I 2013 var den 0,5 pct.

/ritzau/FINANS