Aktier: Skotsk meningsmåling ramte europæiske aktionærer på pengepungen

Der var uro om skotske aktier mandag forud for den kommende folkeafstemning i næste uge om skotsk uafhængighed fra Storbritannien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En meningsmåling fra Yougov viste i weekenden, at tilhængerne af skotsk uafhængighed fra Storbritannien nu fører, og den finansielle usikkerhed en eventuel løsrivelse vil skabe, afspejlede sig hele dagen i kursfald i skotske banker, forsikringsselskaber og virksomheder.

Nedturen aftog dog lidt ud på eftermiddagen, men finansmarkedets bekymring var stadig tydelig.

Royal Bank of Scotland og Lloyds Banking Group faldt henholdsvis 1,3 pct. og 2,4 pct., og forsikringsselskabet Standard Life, der også har adresse Edinburgh, faldt 2,4 pct.

Blandt de ubesvarede spørgsmål ved en skotsk løsrivelse er ikke mindst tilknytningen til pundet og Bank of England.

En analytiker fra den schweiziske storbank UBS sagde desuden til den britiske finansavis Financial Times, at der i tilfælde af et "ja" er væsentlig risiko for, at bankindskud vil blive flyttet lynhurtigt ud af Skotland.

FTSE 100-indekset, der en overgang lå over 1 pct. lavere rettede sig dog noget sammen med de skotske aktier i indekset og sluttede med et begrænset fald på 0,3 pct. Det paneuropæiske Europa Stoxx 600-indeks lukkede 0,5 pct. lavere.

Britiske AB Foods faldt mest blandt de 600 største europæiske aktier med 5,2 pct., efter at konglomeratet, der har hovedkvarter i London annoncerede skuffende salgstal fra tøjkæden Primark.

Mandagens børsdarling blev svenske Electrolux. Selskabet har haft den store tegnebog fremme for at købe General Electrics' hårde hvidevareselskab GE Appliances for 3,3 mia. dollar, svarende til knap 19 mia. kr. Det kvitteredes der for med duksepladsen i det brede Stoxx 600-indeks, og en stigning på 5,1 pct. til 197,1 svenske kr.

Blandt olieselskaberne faldt Shell med 0,6 pct., da prisen på en tønde nordsøolie gik under 100 dollar for første gang siden juni 2013.