Airbnb-udlejning i voldsom vækst i København

I København er der minimum 12.000 lejligheder til leje via boligudlejningstjenesten Airbnb. Fænomenet er inde i en rivende udvikling, og det skaber bekymring i hotelbranchen, ligesom Skat kan blive snydt for store summer. Dansk Erhverv er til gengæld positiv.

Tilde Mariann Broge-Starck lejer sin lejlighed ud via Airbnb, ligesom ca. 10.000 andre Københavnere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det handler ikke længere om småpenge, når danskerne lejer deres hjem ud via udlejningsportaler som Airbnb.

Virksomheden vokser således dag for dag, og danskerne har i løbet af de seneste år for alvor taget tjenesten til sig.

Airbnb har således fordoblet antallet af overnatninger i Danmark siden sidste år, ligesom antallet af lejligheder til leje via internetportalen nærmest er eksploderet. Berlingske Research har kortlagt, at der alene i København er flere end 12.000 boliger til leje på Airbnb, hvoraf over 9.000 har været lejet ud mindst én gang. Airbnb melder selv om, at de står for over 16.000 boligopslag i hovedstaden.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik har næsten hver tiende dansker i løbet af det seneste år brugt Airbnb eller lignende tjenester til at leje en privat bolig, mens godt tre procent har lejet deres egen bolig ud.

Eksplosiv vækst kan udfordre hoteller

Det voksende antal privathoteller i Danmark kan dog endnu ikke for alvor mærkes hos de etablerede hoteller.

I en rundspørge fortæller i alt ti københavnske hoteller til Berlingske Business, at de siden sidste år har haft et rekordhøjt antal overnatninger. Men selv om Airbnb ikke umiddelbart ser ud til at være en trussel for hotelbranchen, kan de meget vel blive det i fremtiden.

»Væksten hos Airbnb er enorm, og det kommer hotellerne på et tidspunkt til at mærke. Så selvfølgelig er de en konkurrent,« siger Katia K. Østergaard, administrerende direktør i hotellernes brancheorganisation, Horesta.

Samme melding lyder fra Carl Henrik Marcussen, som er seniorforsker ved Center for Regional- og Turismeforskning.

»Det er muligt, at der på grund af Airbnb rejser folk til Danmark, som ellers ikke ville være kommet. Men det kan ikke undgås, at de eksisterende hoteller og vandrehjem på et tidspunkt får færre gæster, end de ville have fået uden den forøgede konkurrence,« siger han.

Privatudlejning, ikke hoteller

Spørger man til gengæld Dansk Ervherv, er der mange positive sider ved danskernes voksende brug af Airbnb, fordi tjenesten er med til at trække flere turister til Danmark.

Disse turister spiser på lokale restauranter, handler i lokale supermarkeder og bruger penge på lokale turistattraktioner. På den måde er de med til at skabe flere arbejdspladser i den danske turismesektor, lyder det.

Omvendt er det ifølge Susanne Nordenbæk, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv, vigtigt, at de private udlejere konkurrerer på lige vilkår med hotellerne.

»Det er vigtigt at sikre en sund konkurrencesituation i overnatningssektoren. Derfor bør man nøje undersøge, hvilken regulering, der er nødvendig for at sikre konkurrence på fair vilkår mellem Airbnb og hotellerne,” siger hun.

Ifølge Aja Guldhammer, landechef for Airbnb i Norden, kommer den deleøkonomiske udlejning dog ikke til at betyde, at hotellerne i København får færre gæster.

»Turismen vokser massivt globalt, og jeg tror, at kagen bliver større og større. Der er ikke nogen, der behøver at tabe, før andre kan vokse,« siger hun.

Og der er ingen tvivl om, at Airbnb siden lanceringen i 2008 har vokset sig markant større. I Danmark melder selskabet således om, at de siden 2013 har oplevet en fordobling af antallet af overnatninger hvert år.

Regulering efterspørges

Airbnb bliver ofte brugt som et lysende eksempel på, at deleøkonomien blomstrer i samfundet. Men den markante stigning i både overnatninger, lejere og udlejere hos Airbnb gør, at det ikke længere er relevant at kalde Airbnb for deleøkonomi, mener Katia K. Østergaard.

»Det er ikke deleøkonomi. Det er fuldstændig hardcore business,« siger hun.

Netop på grund af Airbnbs kommercielle succes forstår Katia K. Østergaard heller ikke, hvorfor tjenesten ikke er reguleret på samme måde som hotellerne. Hvis konkurrencen mellem Airbnb og hotellerne skal foregå på lige vilkår, skal Airbnb reguleres mere end i dag, mener direktøren.

Airbnb er ikke forpligtet til at indberette, hvor mange overnatninger de har om året, ligesom de ikke er underlagt samme sikkerhedsregler som hotellerne.

Dertil kommer, at Airbnb ikke er forpligtet til at oplyse Skat om, hvor mange penge deres udlejere tjener.

Skat på eget ansvar

Som Airbnb-udlejer skal man indberette sin indtjening til Skat, uanset om man lejer eller ejer sin bolig. For lejere gælder dog, at man ikke skal betale Skat, så længe indtjeningen ikke overstiger to tredjedele af den årlige husleje.

Hvis man omvendt ejer sin bolig, skal man først betale Skat, hvis indtægterne overstiger minimum 24.000 kroner eller 1,33 procent af boligens ejendomsværdi.

Og indberetningen til Skat er udelukkende udlejernes ansvar, selv om Airbnb gerne hjælper til.

»Vi anbefaler selvfølgelig, at folk indberetter deres indtjening til Skat, og vi hjælper dem gerne på vej. Som vært kan du nemt se en oversigt over din indtjening det seneste år, og vi oplyser, hvad du skal forholde dig til, inden du lejer ud. Og Skat har fremragende guider til, hvordan man helt konkret skal gøre det,« siger Aja Guldhammer.

Når Airbnb ikke tager ansvaret for at indkræve skattebetalinger fra sine udlejere, kan det ifølge Katia K. Østergaard gøre det nemmere for udlejerne at snyde med skattebetalingerne. Det kan i sidste ende betyde, at staten går glip af mange penge.

Skatteminister ser intet problem

Som skattesystemet er skruet sammen i dag, er det ikke muligt at sige med sikkerhed, hvor mange penge staten går glip af.

Men ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) er beløbet med stor sandsynlighed minimalt.

»Ud fra en betragtning om at de fleste kun udlejer deres bolig få uger om året, vurderes det, at lejeindtægter opnået via tjenester som Airbnb kun sjældent vil udløse beskatning af lejeindtægterne,« lød det fra skatteministeren i et høringssvar 24. november.

Katia K. Østergaard er dog ikke i tvivl om, at mange udlejere overskrider grænsen for, hvor mange skattefrie kroner de må tjene. I hendes ører giver Karsten Lauritzens svar derfor ingen mening.

»Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan man som skattemyndighed kan tillade sig at tro, at der ikke er nogen, der kommer op over grænsen,« siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Skat inden deadline.