Når Uber og Airbnb bliver politiske

Intet er så magtfuldt i USA som »folket«, og Uber og Airbnb kan mobilisere dem, hvis de ønsker det, til at nedstemme alle politiske forslag, der indskrænker disse internetgiganters forretninger.

Beboere og politikere i San Francisco ville med det såkaldte »Forslag F« begrænse Airbnb-udlejning i byen, som det fremgår af disse plakater. Men internet-giganten iværksatte en modkampagne, og forslaget blev forkastet. Foto: Josh Edelson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere amerikanske storbyer forsøger nu at begrænse Airbnbs aktiviteter. I New York er mange beboere i ejendomme blevet dødtrætte af hele tiden at have fremmede folk rendende i opgangene, fordi en af ejerne lejer ud gennem det verdensomspændende private udlejningsselskab, der styres via en app eller via nettet.

Udlejningen har ifølge ejerforeningerne især på Manhattan taget fuldstændigt overhånd. De faste beboere oplever, at der er fremmede, der bor i ejendommen i to dage, hvorefter nye korttidslejere flytter ind. Det skaber utryghed og uro.

»Det er et mareridt,« siger beboerne og støttes nu af en række politikere, der vil sætte store begrænsninger på denne aktivitet, hvis ikke ejerforeningerne selv gør det. For det går også ud over hotellernes indtjeninger, selv om de største af slagsen påstår, at de i øjeblikket ikke mærker en stor konkurrence fra Airbnb. Også i San Francisco, Los Angeles og andre amerikanske byer vokser modstanden mod Airbnb og mod det nye »taxiselskab« Uber, der også er en del af den nye deleøkonomi og derfor er utroligt populær i USA. Men de to foretagender er utroligt stærke.

Det blev bystyret i San Francisco for få dage siden smerteligt klar over, da et forslag om at begrænse antallet af dage, hvor en ejer måtte udleje gennem et foretagende som Airbnb, faldt til jorden med et brag godt hjulpet på vej af den mobilisering, som Airbnb kunne mønstre gennem deres 132.000 kunder i byen.

Og i en by med 446.000 registrerede vælgere, så er det ikke svært at forestille sig, hvad der sker, når Airbnb kontakter disse kunder. Og det gjorde de. Alle, der boede i San Francisco og enten have udlejet gennem Airbnb eller selv boet i en lejlighed et eller andet sted i verden, blev kontaktet af selskabet og gjort opmærksom på, at bystyret ville indskrænke deres muligheder for selv at vælge, hvor de ville bo i fremtiden – privat eller på hotel.

Uber gjorde det samme, da New Yorks borgmester Bill de Blasio forsøgte at begrænse det app-baserede taxiselskabs aktiviteter i storbyen. Uber kontaktede mere end to millioner af Ubers brugere i byen.

Uber byggede deres politiske budskab direkte ind i appen, således at kunderne fik det politiske budskab, når de bestilte en bil. Selskabet gjorde meget ud af at forklare, at antallet af vælgere, de havde fat i, langt oversteg antallet af dem, der stemte på de Blasio ved det sidste valg. Dermed var den del overstået.

I forholdet til Uber gjorde de Blasio måske også den fejl at bygge hele sin argumention op omkring, at antallet af Uber-biler efterhånden er så stort i millionbyen, at der nu er bilkøer i New York på alle tidspunkter af døgnet. Men eftersom newyorkerne har levet med disse kødannelser også før, at Uber overhovedet dukkede op på markedet, så faldt dette argument til jorden.

Succesen i New York og i San Francisco har nu fået begge selskaber til at øjne store muligheder de steder, hvor de risikerer, at der sker en begrænsning af deres aktiviteter. De udveksler erfaring, fordi det har været let at mobilisere »folket«. For kunderne er særdeles engagerede, fordi de kan spare penge ved ikke at bo på dyre hoteller og ikke skal køre med dyre taxier, men kan nøjes med at bruge deres mobiltelefoner til at få et billigere værelser og en billigere taxi.

Airbnbs chef for Global Policy and Public Affairs er Chris Lihane, som for 20 år siden arbejdede for præsidient Bill Clinton, hvor han var vant til at analysere det politiske landskab og drage politiske konklusioner ud fra vælgerundersøgelser.

Og spørgsmålet er, om hans egen fremstilling af Airbnbs magt over vælgerne – det han kalder en folk-til-folk-bevægelse – helt holder vand. For det politiske fænomen – at en virksomhed med så målrettet et publikum og med så dedikerede brugere kan påvirke valg – bliver analyseret af alle i USA lige nu. For det er ikke kun Airbnb og Uber, der har denne magt. Det har Facebook og til dels Twitter også. Så »sejrene« i New York og i San Francisco bliver gennemanalyseret for at se, om vi ser nogle helt nye vælgerfænomener. Og politikerne ser med.

For disse nye virksomheder kan ikke ignoreres, ligesom de sociale medier også har fået en indflydelse på det, folk drøfter.