Tre mulige forklaringer på tsunami-agtigt coronaudbrud i Brasilien

Brasilianske hospitalsansatte i nationalt opråb om hurtige forsyninger af ilt til covid-19-patienter, der ellers risikerer at dø af kvælning. Epidemiologer angiver en sen nedlukning som årsag til smittespredningen, mens de ansvarlige politikere har en anden forklaring.

Fortvivlede pårørende til covid-19-patienter, der er indlagt på 28 de Agosto-hospitalet i Manaus, venter på nyt fra sundhedspersonalet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bruno Kelly/Ritzau Scanpix

Sundhedsansatte i Brasiliens største delstat beder om hjælp og ekstra forsyninger ilt efter et voldsomt antal covid-19-relaterede dødsfald og infektioner, som en embedsmand sammenligner med en tsunami og er blevet knyttet til en ny variant af den frygtede virus. Det skriver avisen The Guardian.

Tatiana Morim, der er direktør for sundhedsmyndighederne i delstaten Amazonas, oplyste på en pressekonference torsdag, at R-værdien i Amazonas-delstaten nu er 1,3, hvilket dækker over en smittehastighed, der senest blev set i april og maj, da den første bølge var på sit højeste.

Amorim sagde endvidere, at der var tre mulige forklaringer på den pludselige stigning i infektioner: En lempelse i nedlukningsrestriktionerne, øget smitte i juledagene og nytåret samt en ny coronavirus-variant.

Epidemiens første bølge i april sidste år ramte regionen hårdt og ramte især i regionshovedstaden Manaus, hvor myndighederne måtte grave massegrave til de mange ofre.

Det mest kritiske øjeblik

På pressekonferencen torsdag erkendte statsguvernøren, Wilson Lima, at situationen nu er endnu mere dramatisk og indførte et øjeblikkeligt udgangsforbud fra klokken 19 og frem til klokken seks morgen for at bremse udbruddet.

»Vi står over for det mest kritiske øjeblik i pandemien, noget hidtil uset i staten Amazonas,« sagde Lima til journalister, da han meddelte begrænsningen.

Der har været forfærdende rapporter om patienter, der døde af kvælning på hospitalerne som følge af manglen på ilt. Sundhedspersonalet er i øjeblikket tvunget til at tilføre patienter ilt ad manuel vej, men da en person kun kan klare dette arbejde i 20 minutter ad gangen beslaglægger hver patient mindste tre eller fire personers arbejdskraft.

Epidemiologer har siden september anmodet myndighederne om at lukke landet, men dette skete først 26. december. Den sene indgriben udløste så voldsomme protester blandt lokale forretningsfolk og arbejdere, at myndighederne omgjorde beslutningen. Dette kan have forværret en i forvejen alvorlig smittesituation.

Epidemiologen Jesem Orellana sagde til reportere, at antallet af begravelser tydeligt viste, at Manaus står over for »sin mørkeste time«.

»I går slog vi en ny rekord for fjerde dag i træk med 198 begravelser. Lørdag var der 130 begravelser. Søndag 144. Mandag 150. Tirsdag 166,« sagde han.

I normale tider vil det gennemsnitlige antal daglige begravelser i Manaus, der har 2,2 millioner indbyggere, være på cirka 30.

»Ja, sundhedsvæsenet er brudt sammen«

Ifølge CNN og andre medier, sagde Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, fredag, at »alle midler« vil blive stillet til rådighed for at hjælpe Amazonas. Hans udtalelse kom dagen efter, at den brasilianske sundhedsminister, Eduardo Pazuello, beskrev sundhedssystemet i Amazonas-delstatens hovedstad, Manaus, som værende i »sammenbrud« med en akut mangel på sengepladser og ilt.

»Jeg vil sige, ja – sundhedsvæsenet i Manaus er brudt sammen. Ventelisten for at få en hospitalsseng er vokset meget, i dag har vi 480 patienter i kø,« sagde Pazuello i en livetransmission på Facebook sammen med præsident Bolsonaro.

Fredag morgen lykkedes det for det brasilianske luftvåben at levere seks cylindere med flydende ilt, i alt 9.3 ton, til Manaus. Samtidig blev ni patienter og fem læger fra Manaus fløjet til byen Teresina i den nordøstlige delstat Piauí.

Den brasilianske vicepræsident, Hamilton Mourão, hævdede torsdag, at det ikke har været muligt at forudse sammenbruddet i det offentlige sundhedssystem. Han skød i stedet skylden på en ny variant af coronavirus, der huserer i byen.

»Det har været umuligt at forudsige, hvordan denne virusvariant, der kommet til Manaus, ville opføre sig,« sagde Mourão.