Snart kan din løn blive offentligt kendt – EU vil indføre mere løntransparens

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Nyt EU-direktiv vil skubbe i retning af mere løntransparens og medvirke til at mindske løngabet mellem mænd og kvinder. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

I dag skal vi først en tur forbi et nyt EU-direktiv, der lægger op til, at virksomheder skal udarbejde detaljerede lønstatistikker. Derudover skal vi forbi svenske spionjægere, der har anholdt et russisk par med tråde til efterretningstjenesten i Rusland.

Til slut skal vi forbi en københavnsk borgmester, der vil gøre København til det nye Lübeck for juleturister.

Det vender vi tilbage til.

Nyt EU-direktiv skubber på for løntransparens: Snart kan din løn blive offentligt kendt

Få virksomheder er i dag åbne omkring deres medarbejderes lønninger, mens størstedelen holder det som en hemmelighed mellem den ansatte og virksomheden.

Men et nyt EU-direktiv vil skubbe i retning af mere løntransparens og medvirke til at mindske løngabet mellem mænd og kvinder, skriver Politiken.

Direktivet lægger op til, at alle virksomheder med flere end 250 medarbejdere skal udarbejde detaljerede lønstatistikker, som skal indberettes til en statslig myndighed.

Og hvis der viser sig et løngab, eksempelvis mellem mænd og kvinder, skal virksomheden forklare hvorfor og udarbejde en handlingsplan til at fjerne løngabet.

Dansk Industri er ikke overbevist af forslaget om at udlevere lønstatistikker, der i deres øjne kan blive dyrt og krævende, mens Fagbevægelsens Hovedorganisation støtter forslaget.

Du kan læse mere i Politikens e-avis.

Sygehuse udskriver i et tempo, som hjemmeplejen ikke kan følge med i

Der har længe været problemer med for hurtige og uvarslede udskrivninger af patienter fra sygehusene til kommunerne.

Men situationen er ifølge en rundspørge lavet af Kommunernes Landsforening blevet værre, og derfor råber KL-formand Martin Damm (V) nu op omkring problemet.

Ifølge rundspørgen svarer 70 procent af kommunerne, at sygehuset ikke tids nok varsler en udskrivelse, så kommunen kan nå at få de nødvendige tiltag klar. Det indebærer blandt andet hjemmepleje, midlertidig plads på et plejehjem, medicinoplysninger og hjælpemidler.

Derudover fremgår det også af rundspørgen, at næsten otte ud af ti kommuner ikke får de nødvendige oplysninger med, når patienten vender hjem.

Sygehusene sørger ifølge seks ud af ti kommuner heller ikke for, at borgerne har den nødvendige medicin og remedier til behandling i kommunerne.

Problemet vækker også kritik fra Praktiserende Lægers Organisation, hvor formand Jørgen Skadborg peger på, at nedskæringer i sengepladser er en afgørende årsag til problemet.

Du kan læse mere i Jyllands-Postens e-avis.

Svenske spionjægere har anholdt et russisk ægtepar med tråde til Kreml

Det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, slog tirsdag i sidste uge til mod et russisk ægtepar i en luksusvilla ved kysten syd for Stockholm.

Specialtropper indtog huset og anholdte de russiske indvandrere, mens lyden af to sortgrå Black Hawk-helikoptere brølede i baggrunden.

De svenske myndighederne mener, at de to er russiske agenter, og at de har købt vestlig teknologi, som skal bruges i avancerede russiske våben.

Angiveligt skulle de være uddannet af den militære efterretningstjeneste GRU – noget, som dokumenter, gravergruppen Bellingcat har fundet, indikerer.

Også parrets datter, Anna, er interessant på grund af hendes partnerforhold.

Hun er kæreste med sønnen til en nu tidligere topchef i en af de mest hemmelige afdelinger af den svenske militære efterretningstjeneste.

Og hvis historien ikke var vild nok forvejen, så er kærestens farfar tidligere svensk forsvarsminister.

Du kan læse den spektakulære fortælling her.

Børnene gik glip af for meget for længe under corona. Nu ser vi konsekvenserne

Vi kunne her på Berlingske i weekenden beskrive, hvordan skoler, ungdomsklubber og SSP flere steder i hovedstadsområdet oplever, at børnene i de ældste klasser udviser en anden adfærd end før corona.

Et af de steder er på indre Østerbro, hvor Berlingske har haft kontakt med flere af de lokale skoler, der alle fortæller om elever, der er ændrede efter nedlukningerne.

Det er ifølge kilderne tydeligt at mærke, at de børn, der går i 7.-9. klasse nu, var sendt hjem i længere tid end nogen andre under coronanedlukningerne.

Børnenes reaktioner er vidt forskellige fra indadvendthed til udadvendthed, men det, der går igen, er tab af fællesskab.

Det resulterer blandt andet i, at 13-14 årige i højere grad ryger, drikker og hænger ud til sent end før nedlukningerne.

Du kan læse mere om adfærdsændringerne her.

Københavnsk borgmester vil skabe juleby som Lübeck

Det er i år »vigtigere end nogensinde«, at kunderne køber deres varer i de lokale butikker i København, når de skal gøre deres julehandel.

Sådan lyder det fra direktøren for handelsstandsforeningen KBH - Commerce & Culture, KCC, Michael Gatten.

Samtidig med opfordringen til kunderne opfordrer han også Københavns Kommune til at gøre mere for at hjælpe butikkerne.

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken fra Venstre ser positivt på opfordringen, og selvom han ikke vil love penge til butikslivet, er han åben for at se på rammevilkårene.

Derudover præsenterer han også en interessant vision for København som juleby.

»Se på julemarkeder i tyske byer som Lübeck. Der kører busser med pensionister fra hele Jylland ned for at se det og spise pølser og drikke gløgg,« siger han.

Ifølge Jens-Kristian Lütken ser »de julemarkeder, vi har nogle steder i København, lidt tarvelige ud«, og derfor er det i stedet stemningen af Lübeck, man skal have til byen.

Du kan læse julefortælling om Københavns handelsliv her.

Det sker i dag:

08:00: Nye tal for konjunkturudviklingen fra Danmarks Statistik
09:30: Retssagen mod Morten Messerschmidt (DF) fortsætter
10:00: NATOs udenrigsministre mødes i Rumænien, På dagsordenen er blandt andet yderligere hjælp til Ukraine og forholdet til Kina
12:00: Pressekonference med det danske landshold i Qatar dagen før kampen mod Australien
16:00: Kina sender tre astronauter ud i rummet til den kinesiske rumstation Tiangong