Selvmordstruede ringer forgæves

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblik over dagens vigtigste historier – om den lave pris på smågrise – og de øvrige store historier fra ind- og udland.

(ARKIV) Knap halvdelen af de personer, som ringer ind til Livslinien, kommer igennem og får hjælp. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser. Berlingske håber, du har sovet godt og er klar til at modtage dit nyhedsoverblik.

Hvis du er mere til at lytte end til at læse, kan du sætte Berlingskes Morgenpost på højttalerne:

Følg Morgenposten på mobil

Kaos på hospitalerne

Som patient på et af landets hospitaler kan man godt blive bekymret.

»Vi har en del vakante stillinger, og der var også sygemeldinger. Så er det svært at få det til at løbe rundt. Vi måtte lukke flere operationslejer og aflyse en del operationer. Det er ikke sjovt for patienterne i øjeblikket,« siger Anja Grynnerup, som er anæstesisygeplejerske på Herlev Hospital.

Berlingske kan denne morgen fortælle, at der er akut mangel på hundredvis af sygeplejersker og læger på landets hospitaler.

Og det går udover patienterne.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er bekymret over tallene.

Men hvordan kan det være, at tallene ser så skidt ud?

Find ud af det ved at læse hele historien her.

Et nyt jerntæppe har sænket sig over Europa

Fra hospitalerne i Danmark til hospitalerne i det østlige Europa. Smitten med coronavirus stiger drastisk i flere østeuropæiske lande. Det skriver Berlingske.

Letland har aldrig oplevet flere smittede, og lige nu kommer der 2.100 nye smittetilfælde hver dag. Situationen er ikke meget anderledes i Rusland, hvor antallet af smittede med coronavirus næsten slår daglige rekorder. Både hvad angå smittede, men også hvad angår døde.

Der er særlig en forklaring på den nye opblomstring af coronasmitte i de østlige lande. De mange ikkevaccinerede. Der er relativ høj skepsis over for coronavaccinerne, hvilket får befolkningen til at tvivle på, om de vil lade sig stikke.

Selvom coronatallene er stigende, er der særlig et land, som skiller sig ud.

Læs historien her.

En tynd kop kaffe

I går kunne Berlingske fortælle, at social- og ældreminister Astrid Krag (S) er så godt som usynlig på ældreområdet, hvor hun fremsætter ganske få lovforslag.

Astrid Krag har tidligere kritiseret daværende ældreminister Thyra Frank (LA) for selvsamme. Men nu rammer kritikken Astrid Krag selv.

Den hårde kritik kommer fra flere partier i den blå blok.

»Jeg er meget skuffet over, hvor lavt den her regering har prioriteret indsatsen på ældreområdet, og hvor lidt det fylder i ministerens arbejde. Som ældreminister ser vi ikke meget til Astrid Krag,« siger Mette Abildgaard, ældreordfører hos De Konservative

Læs historien om Astrid Krag her.

150 kroner for en gris

Prisen for hel gris har aldrig været så lav som nu. For blot 150 kroner kan man købe en sund og rask gris på 30 kilo. Det skriver TV 2.

At prisen er blevet så lav på en gris, gør det svært for landmændene at få det til at løbe rundt.

For landmanden Jeppe Bloch Hansen koster det 400 kroner at opdrætte en gris. Det giver et samlet tab på 250 kroner per solgt gris.

Der bliver produceret 30 millioner smågrise i Danmark om året, og hvis udviklingen fortsætter sådan her, kan det i værste tilfælde betyde, at landmændene må aflive mange af grisene.

At prisen er så lav på grise i øjeblikket, er der flere årsager til. En af dem findes i Polen og Tyskland. Halvdelen af de danske smågrise bliver nemlig solgt til videre opdræt i de to lande. Men hverken Polen eller Tyskland efterspørger danske grise disse dage.

Læs hvorfor i TV 2s artikel:

Kun halvdelen kommer igennem til Livslinien

DR bringer denne morgen en særdeles trist nyhed. Knap halvdelen af de personer, som ringer ind til Livslinien, kommer igennem og får hjælp.

Livslinien er en anonym telefonrådgivning, som hjælper personer i svære situationer eller i krise. Mange af dem, som ringer ind, har selvmordstanker.

Det er et stort problem, når folk med tanker om selvmord ikke kan komme igennem linjen, lyder det fra Annette Erlangsen, der er seniorforsker hos Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse.

»Det, man frygter, er, at nogle ikke kan komme igennem og måske handler på deres selvmordstanker. Det ville være tragisk,« siger hun til DR.

Folkene bag Livslinien er bekendt med problemet, og det skyldes især mangel på rådgivere, siger direktøren Jeppe Kristen Toft. Han tror dog ikke på, at flere rådgivere vil løse problemet. I stedet er det en national handlingsplan for selvmordsforebyggelse, der skal til.

Læs hele historien her.

Det er årets 294 dag.

Der er 71 dage tilbage af året.

Det sker i dag

Indland: Nye tal for smittede med coronavirus.

Statens Serum Institut opdaterer tallene for antallet af døde, indlagte og smittede med coronavirus.

Politik: Minkkommissionen holder afhøringer.

Kommissionen har til opgave at afdække begivenhederne i forbindelse med valget om at aflive alle danske mink under coronapandemien. Sagen kan i yderste konsekvens ende med en rigsretssag mod statsminister Mette Frederiksen (S).

Erhverv: Flere virksomheder kommer med regnskaber.

Blandt andet de børsnoterede virksomheder: Nordea, Danske Bank og Topdanmark.

Også de franske virksomheder L'Oréal og modehuset Hermés kommer med regnskaber for tredje kvartal.

Så slutter vi endelig af med et overblik over dagens coronatal:

God torsdag!