Verdens bedste inderside: Jon Dahl runder det skarpe hjørneflag

Klubkarrieren blev aldrig let for Jon Dahl Tomasson, men på landsholdet blev han den mest scorende spiller nogensinde.

Jon Dahl Tomasson har i 112 landskaampe scoret 52 mål for Danmark og er den mest scorende spiller nogensinde.Foto: Liselotte Sabroe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Han blev kaldt »verdens bedste inderside«. Hvorfor var ikke svært at få øje på. Ryggen lidt tilbage, knæ og ankel let drejet – og så et stød mod kassen. Sådan lød opskriften på et utal af de scoringer, som i årene omkring årtusindskiftet gjorde Jon Dahl Tomasson til en af Danmarks bedste og mest betydningsfulde danske fodboldspillere. Mandag fylder han 40 år.

»Den, der altid går i andres fodspor, kommer aldrig først,« kunne hans motto lyde. For Jon Dahl Tomasson har ikke fulgt samme sti som de fleste andre.

Allerede i de sene teenageår flyttede han fra hjemegnen og Køge til Heerenveen og et udenlandsk eventyr i den hollandske liga. Succes her førte ham til både landsholdsdebut og et ophold i den engelske klub Newcastle.

Premier League var dog ikke skræddersyet til listige Tomasson, så han listede »hjem« til Holland og et ophold i Rotterdam-klubben Feyenoord stoppet med scoringer, succes og endda en sjælden europæisk titel.

Hård kamp for spilletid

Fra Europas største havn skibede Jon Dahl Tomasson som 25-årig ud mod italienske AC Milan – en klub, som i starten af 00’erne var blandt de største i verden. Sammen med den danske holdkammerat, Martin Laursen, kæmpede han en hård kamp for spilletid og respekt i et konkurrencepræget omklædningsrum. Men symptomatisk for Tomasson lagde han sig ikke ned, selv om konkurrenterne til spilletid var bedre spillere.

»Jon Dahl Tomasson skulle altid kæmpe for spilletid mod verdensklasseangribere. Han havde det aldrig let, men forsøgte at gribe hver eneste chance, han fik, og han gav aldrig op,« har stjernetræneren Carlo Ancelotti, der trænede Tomasson i Milano, sagt.

Klubkarrieren toppede dog i Feyenoord og AC Milan, og efterfølgende ophold i Tyskland og Spanien blev ramt med andre dele af foden end den så berømte inderside. Det var derfor passende, at det hele sluttede, hvor det begyndte – i Holland.

Mens klubfodbolden svingede, var landsholdet Jon Dahl Tomassons konstant. 52 mål i 112 landskampe gør »den hængende angriber« til den mest scorende danske landsholdsspiller nogensinde. Han har dog selskab øverst på skammelen.

Som anfører på landsholdet markerede han sig stærkt både indadtil og udadtil. På banen huskes han især for VM i 2002 og EM i 2004, hvor han blev dansk topscorer på to af de bedste rød-hvide mandskaber i de seneste 25 år. I alt spillede han med ved fire slutrunder.

I dag er Jon Dahl Tomasson træner, og i foråret blev han ansat som Åge Hareides assistent på det danske landshold. Privat danner han par med Line. Sammen har de to børn..