Strålende ny ung solodanser

Aktuelt navn. Den 22-årige Ida Praetorius blev onsdag aften udnævnt til solodanser i Den Kgl. Ballet efter sin fremragende præstation i »Romeo og Julie«. Flere tusinde så med i biografer landet over.

Ida Praetorius, balletdanser Fold sammen
Læs mere

Det er yderst velfortjent, at den kun 22-årige Ida Praetroius onsdag aften blev forfremmet fra solist til solodanser i Den Kgl. Ballet. Helt uventet er det da heller ikke, at udnævnelsen kommer nu. For i den aktuelle genopsætning af John Neumeiers Shakespeare-ballet »Romeo og Julie« har den talentfulde unge danser både teknisk og dramatisk nået helt nye højder i karrieren med sin eminente og rørende fortolkning af Julie.

Det kunne man også se onsdag aften, hvor Ida Praetorius og den jævnaldrende, nyudnævnte solist, Andreas Kaas, sammen funklede i titelrollerne og selvfølgelig modtog et bragende bifald til fremkaldelserne. Og det var ikke bare på Gamle Scene, men også i de mere end 50 biografer rundt omkring i hele landet, hvortil forestillingen blev streamet live, at publikum kunne glæde sig over det unge stjernepar og balletmester Nikolaj Hübbes udnævnelse af den nye solodanser.

Inspireret af Shakespeare valgte Nikolaj Hübbe at proklamere udnævnelsen på vers, da han gik på scenen under fremkaldelserne, hvor han bl.a. sagde:

»Jeg frydes ved, til jer, at mig henvende - Og annoncere, at Veronas Julius – I aften bliver Solodanserinde - Tag godt imod Ida Praetorius.«

Den nye solodanser, der er uddannet på Det Kgl. Teaters balletskole, har i den grad haft turbo på karrieren. Allerede i balletskolens Kompagni B gjorde Ida Praetorius sig bemærket med sin stærke sceneudstråling, og som aspirant fik hun sit egentlige gennembrud, da hun dansede eleven i Flemming Flindts psykologiske gyserballet, »Enetime«.

Det første år som medlem af kompagniet dansede hun både Eleonora i Bournonvilles »Kermessen i Brügge« og Julie i »Romeo og Julie«. Da hun i 2012 deltog i den prestigefyldte Erik Bruhn-konkurrence i Canada, løb hun med prisen som bedste kvindelige danser. Samme år modtog hun Reumert Talentprisen og året efter Dronning Ingrids store hæderslegat.

I den forbindelse udtalte hun i et interview: »Jeg er meget perfektionistisk, når jeg står i træningssalen. Jeg vil bare gerne hele tiden gøre det bedre, end jeg gjorde i går. Og det er jo derfor, jeg bliver virkelig god.«

Siden har hun danset store partier som Lady Emma i »La Bayadère«, Marguerite Gautier i »Kameliadamen« samt det krævende parti som Odette/Odile i »Svanesøen«.

Sidste år tog Ida Praetorius kegler i Sommerballet på Bellevue Teatret, hvor hun dansede titelrollen i Cathy Marstons helaftensballet »Lolita«.

Og hun var sej som eneste kvinde blandt otte mænd i Sousa Pereiras kreation »Krash« til Den Kgl. Ballet i maj måned.

Hun har allerede danset til mange festivaler og gallaer rundt omkring i verden. Senest dansede hun i marts måned sammen med Andreas Kaas til Boris Akimovs 50-års jubilæumsgalla i Bolsjoj Balletten i Moskva.

Helt bogstaveligt er hun født med ballet i blodet. Hendes mor har været danser hos John Neumeier i Hamborg, men flyttede til Danmark, da hun blev gift, uddannede sig til læge og fik tre børn. Og det er ikke kun Ida, der er fulgt efter sin mor ind i ballettens verden. Lillebror, Tobias, er allerede medlem af Den Kgl. Ballet, mens Lucas går på Det Kgl. Teaters Balletskole.