Lektoren med det lune sind og de grovkornede kommentarer

Det satiriske nålestik og sprogets dybde er to sider af lektor og Groft sagt-skribent Klaus Kjøller, Allerød. 13. juli fylder han 70 år.

Klaus Kjøller deler sin tid mellem Københavns Universitet og Berlingskes Groft sagt, foruden at han ofte benyttes som kommentator.   Foto: David Leth Williams Fold sammen
Læs mere

Trofaste læsere af Berlingskes Groft sagt – og dem har vi heldigvis en del af – vil kende Klaus Kjøller som ophavsmand til mangen en velskreven kommentar med bid og vid og det lille slag med halen, der kendetegner et ægte grovkorn.

Det kan virke så let, når bidrag efter bidrag ruller ind fra Kjøller, men som med det meste andet i hans karriere hviler letheden på et solidt underlag. I godt 40 år har han beskæftiget sig med sproget og dets muligheder som værktøj. Klaus Kjøller har været med til at opbygge kommunikationsuddannelsen på Københavns Universitet, hvortil han har været knyttet siden 1972.

I årenes løb har han uddannet og vejledt et utal af informationsmedarbejdere, kommunikationsrådgivere og pr-medarbejdere og efterfølgende haft fornøjelsen af at se dem få job i virksomheder og offentlige institutioner.

Man kan i Kjøllers egen ånd sige, at han har skabt sig varig beskæftigelse ved først at uddanne en stribe spindoktorer og derefter hudflette dem i Groft sagt.

Berlingskes daglige satiriske rubrik begyndte han at bidrage til i januar 2011 på opfordring af Groft sagts oldermand, Claes Kastholm Hansen, som lokkede med, at Kjøller kunne få lov at »skrive om smukke kvinder«. Repertoiret er dog siden udvidet betydeligt.

Kendte, kongelige og politikere må finde sig i at få et svirp med det kjøllerske spanskrør.

Satiren er blot den ene side af hans virke. Den anden og langt større er en stribe fagligt funderede udgivelser om sprog og kommunikation, hvor titler som »Manipulation. En håndbog« og »Snyd ikke dig selv ved eksamen« vidner om, at humoren er intakt, også når der arbejdes seriøst. Alene det seneste år har han udgivet og genudgivet otte bøger. Nyeste titel, »Opdræt af småbørn for begyndere« har endog været 35 år undervejs. Det er faktisk en ledelseshåndbog oprindelig inspireret af de tre børn, som Klaus Kjøller har med hustruen gennem 41 år, psykolog Marianne Thomsen. Fire børnebørn har foranlediget, at den gamle idé blev pudset af.

»Børn giver en god ledelsesmæssig erfaring,« fortæller Klaus Kjøller, »for de er en flok anarkistiske medarbejdere.« Yderligere ledelserfaring hentede han i sine fem år som institutleder på Det Humanistiske Fakultet ved KU. Et godt ledelseråd, han gerne videregiver, er, at man skal sørge for at gå som leder, inden nogen opdager, at man kan lide jobbet. I dag koncentrerer Klaus Kjøller sit faglige virke om at være speciale- og ph.d.-vejleder inden for sprog og kommunikation, og han bruges flittigt som ekspert, når medierne skal analysere politiske udtalelser.

Fødselsdagen blev fejret tidligere på året sammen med hustruen, der også er fyldt 70, men de nærmeste samles på dagen i fritidshuset på Bornholm.

Et fødselsdagsønske? At helbredet holder, og at læserne fortsat vil sætte pris på Groft sagt.