En dreng blev sendt til Neuengamme

Mogens Henrik Nielsens liv blev forandret for altid, da han som 16-årig deltog i en sabotageaktion og kun med nød og næppe overlevede opholdet i tysk kz-lejr.

Mogens Henrik Nielsen endte efter en enkelt sabotage-aktion i kz-lejr. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Mogens Henrik Nielsen, Roskilde, der bliver 90 år 31. marts, er uddannet ingeniør, men derudover, understreger han, er han dansk med stort D, og han er ikke mindst gammel modstandsmand.

Allerede som 16-årig begyndte han at skrive små artikler i det lokale skoleblad om, hvad han mente om den tyske besættelse af Danmark, ligesom han også uddelte illegale blade og solgte illegale bøger. Hans forældre var begge tidligt aktive i modstandskampen, så han følte det naturligt, at han fulgte i deres fodspor. Efter realeksamen i Ulfborg i Vestjylland, hvor faderen var skoleleder på den kommunale skole, kom Mogens Henrik i gymnasiet på Sorø Akademi.

Ferierne tilbragte han hjemme i Ulfborg, hvor han mødtes med fem jævnaldrende venner. Sommeren 1944 var ingen undtagelse. Drengene talte om krigen og om, at der var mange unge på deres egen alder, der gjorde en aktiv indsats for at ændre krigens gang. »Vi følte, at vi også måtte gøre noget,« har han sagt til Berlingske for nogle år siden. Han og hans familie boede på skolen, og på skolens grund havde tyskerne bygget et garageanlæg for at kunne servicere køretøjer, der blev brugt til at opførelse og udbygning af Atlantvolden. Atlantvolden i Danmark var en kystforsvarsstilling langs den jyske vestkyst.

Det tog kun en knust rude i garageanlægget, en sjat petroleum fra moderens køkkenskab og en strøget tændstik, så var der ild i anlægget, der brændte ned til grunden. Et par dage senere tog drengene afsted til deres respektive skoler. Deres første og eneste aktion.

Et par uger senere dukkede en af kammeraterne op på Sorø Station, og her blev de begge arresteret af Gestapo og forhørt.

»Dagen efter blev jeg ført til Holstebro til et nyt forhør. Efter at to Gestapo-folk fra Aarhus havde tortureret mig, tilstod jeg,« har Mogens Henrik Nielsen fortalt Berlingske.

Frøslevlejrenlå tæt ved grænsen til Tyskland. Her blev han modtaget af sin far, der også var blevet taget til fange et par måneder tidligere. Moderen kom nogle få dage senere, da hun også var blevet tage. Kort tid efter var alle seks drenge fra drengegruppen arresteret og anbragt i Frøslev.

15. september begyndte tyskerne at sende danske modstandsfolk ned til kz-lejre i Tyskland, og i november blev Mogens Henrik og fire andre fra gruppen læsset i en kreaturvogn og sendt til kz-lejren Neuengamme ved Hamburg. Her var dagens orden kulde, sult, sygdom og hårdt arbejde. I de år lejren eksisterede gik 110.000 fanger gennem lejren, halvdelen af dem døde. Juleaften døde den ene af Mogens Henriks venner.

Hjem med de hvide busser

De hvide busser blev hans egen redning. På intitiativ af svensk Røde Kors havde man fået en aftale med tyskerne om at køre de danske og norske fanger fra kz-lejrene til Sverige. Da de hvide busser kom til Neuengamme, var Mogens Henrik Nielsen meget syg. Han kom ud med den første transport 9. april. Den 17-årige dreng, der kom til Neuengamme vejede 70 kilo, og den dreng der kom hjem, vejede 30 kilo. Han havde dobbeltsidet lungetuberkulose, byld på lungehinden, betændelse i begge ører, og senere fik han en blodprop i benet. 15. maj 1945 kom han tilbage til Danmark og efter mere end toethalvt års sygdom kunne Mogens Henrik Nielsen begynde på en uddannelse. Han læste til ingeniør i Aarhus og var ansat af Aarhus Universitet på Risø i Roskilde i mere ned 30 år.

Indtil for seks år siden boede han i Veddelev, hvor han også havde stiftet familie, nu bor han i en ældrebolig i Bernadotteparken i Roskilde. Mogens Henrik Nielsen har brugt sin pensionisttilværelse på frivilligt arbejde for og med tidligere frihedskæmpere. Han er gift med Emmy Reitoft og vil fejre fødselsdagen med familie og venner fra sit lange liv.