En diva på flere sprog

Edith Guillaume var i et halvt århundrede dansk operas eksotiske ansigt og det rene guld værd for musikdramatik af nyere dato. Hun blev 70 år.

Operasanger Edith Guillaume er død, 70 år. Hun arbejdede gennem sit liv i flere verdensdele og favnede bredt rent stilistisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Thun
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hendes franske gener fornægtede sig ikke: Edith Guillaume var i op mod et halvt århundrede en af dansk musikdramatiks smukkeste og mest eksotiske fugle.

Og nok den med flest sprog! Både faderen og hendes mors anden ægtemand havde arbejde i flere verdensdele og gjorde den musikalske pige dygtig på flere tungemål.

Familien rykkede først til Danmark i 1955 - og hvor Edith samtidig begyndte på den franske skole.

Edith Guillaumes karriere hørte også til de bredeste rent stilistisk. Den spændte over hele fire århundreders musik: Fra tidlige operaer som Poppeas kroning af Monteverdi og Dido og Æneas af Purcell, over Così fan tutte af Mozart til romantiske Carmen og den drilske Rosenkavaleren - hendes levende Octavian i sidstnævnte var svær at overgå.

Operascenerne herhjemme har ofte haft bud efter hende: Den Jyske Opera i Aarhus fra 1970 og frem, Det Kongelige Teater i første omgang fra 1974 og igen i en periode fra 2000. Begge huse var rigtig godt hjulpet i de dage. I partier af næsten enhver art.

Heldig debut

Men det var interessen for den helt nye musik, der for alvor gjorde hende uundværlig.

Hun nærmest sejlede ind på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og debuterede fra solistklassen i 1968. Debutkoncerten havde tilfældigvis komponisten Ib Nørholm blandt tilhørerne, han tilbød hende straks den store rolle i nyklassikeren Syv tavler til Orfeus, og den blev hendes gennembrud.

De nye roller i første del af hendes karriere var for eksempel i Drømmen om Therese af Lars Johan Werle, Frøken Julie af Antonio Bibalo og Djævlene fra Loudun af Penderecki.

Senere glanspartier var i Andy Papes ofte spillede Houdini den Store og Lars Klits vældig underholdende Den sidste virtuos og Anatomisk opera.

Lidt af en liste! De seneste årtiers dansk musikdramatik havde været trist uden hendes glødende mezzostemme.