Den udvalgte arving

Robert Mærsk Uggla bestrider en af dansk erhvervslivs mest magtfulde poster og 28. marts bliver han 40 år.

Administrerende direktør i A.P. Møller Holding, Robert Mærsk Uggla,er opvokset i Sverige og i dag bosiddende nord for København. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

En sommerdag i 2017 gik Robert Mærsk Uggla på talerstolen ved det såkaldte VL-døgn i København. Uggla - barnebarn af Mærsk Mc-Kinney Møller, Danmarks måske mest fremtrædende erhvervsmand nogensinde – sagde, at Mærsk, den store gamle danske virksomhed, måske ikke var så udødelig som mange troede.

A.P. Møller–Mærsk havde forud været gennem en tid hvor de engang så lukrative oliefelter ikke længere gav et afkast og hvor det store containerrederi Maersk Line var ramt af store vanskeligheder med at tjene penge. Ugg-la gjorde det klart, at der var behov for meget store forandringer i den virksomhed, som hans oldefar stiftede tilbage i 1904. For skete det ikke, kunne verden en dag være uden A.P. Møller–Mærsk.

Offentligheden så en reflekteret og ydmyg Mærsk-arving, som var bevidst om, at de digitale forandringer, som rullede hen over den gamle virksomhed, var udfordringer, som aldrig var set før. Konkurrenterne kunne fremover blive som Amazon og andre og it-giganter, som den danske virksomhed var dårligt rustet til at gå op imod.

Indtil den dag vidste offentligheden meget lidt om, hvad Robert Uggla Mærsk og resten af familien havde af tanker om fremtidens A.P. Møller–Mærsk. Robert Uggla, der fylder 40 år 28. marts, har indtil den dag været mest kendt for at være det familiemedlem, som sandsynligvis fremover skulle spille en rolle som ejer. Men meget andet vidste man ikke.

Indtil da havde enkelte medier fået korte kommentarer fra Uggla, men typisk kun sporadiske udtalelser om dele af forretningen. Vi ved, at han er gift med den svenske jurist Paola Konopik og bosat i Gentofte Kommune. Adressen er ukendt af sikkerhedshensyn, og det samme er beliggenheden af parrets sommerhus. Og Robert Mærsk Ugglas privatliv er generelt lukket som en bog.

Robert Mærsk Uggla voksede op i Sveriges hovedstad Stockholm sammen med sin bror Johan Pedersson Uggla og far, Gustav Peder Hansson Uggla, og mor, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, datter afMærsk Mc-Kinney Møller.

I 1997 blev Robert Mærsk Uggla samfundsfaglig student, og efter lidt over et års militærtjeneste fortsatte han på Handelshøjskolen i Stockholm, hvor han læste til civiløkonom. Allerede året efter, at han blev færdiguddannet som civiløkonom, fik Robert Uggla sit første job i A.P. Møller-Mærsk i linjeafdelingen. Efterfølgende blev han landechef i De Forenede Arabiske Emirater i 2009, og to år senere blev han chef for tankskibsrederiet Broström. I 2012 skiftede Uggla Broström ud med Mærsk-koncernens slæbebådsselskab, Svitzer.

I 2016 blev han adm. direktør i A.P. Møller Holding, som er en af dansk erhvervslivs mest magtfulde poster, fordi selskabet kontrollerer A.P. Møller–Mærsk. Den udnævnelse betød samtidig, at de fleste afskrev han som mulig topchef en dag for A.P. Møller–Mærsk.

På mange kan det virke som en opgave, han har følt sig tvunget til at tage, fordi ingen andre fra familien havde evnerne eller lysten. Men Uggla selv har gjort det klart, at han ikke kunne forestille sig noget bedre at lave.

»Jeg er meget passioneret om det her. Jeg synes, at jeg har et af de bedste job, som jeg kunne få,« sagde Uggla.