Den grænseløse provokunstner

Marco Evaristti udstillede fisk i en blender og fik for nylig nordmændene til at se rødt, da han gav den norske natur lidt kulør. 25. april fylder han 50 år.

Foto: Lars Nybøll Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han provokerer stadig. Den chilensk-fødte dansker Marco Evaristti, som blev landskendt i det Herrens år 2000, da han udstillede sværddragere i blendere på et kunstmuseum i Kolding. Med en dertilhørende knap, der ville flå fiskene fra hinanden.

To klikkede på knappen, otte fisk måtte lade livet, og så fik dyrevenner buræggene galt i halsen. Evaristti blev sigtet for dyremishandling, og så glemte de mange provokerede danskere, at de selv indtager mishandlede fjerkræ, fisk, grise og køer daglig.

I år var det så nordmændene, der så rødt i mere end én forstand, da han gav et frossent vandfald lidt rød kulør oppe nordpå. Politikere og borgere beskyldte ham prompte for at ødelægge naturen. Det kunne provo-kunstneren ikke forholde sig til.

»Det er jo bare frugtfarve. Det forsvinder igen om 14 dage. De sviner lige så meget, når de køber sæbe og så videre, men lige så snart det foregår uden for deres egen dør, begynder de at kritisere og fordømme,« svarede Evarristti uskyldigt. Dermed udstillede han atter menneskets dobbeltmoral.

Han fortalte for nylig i et interview i Berlingske, at han er »grænseløs« og har svært ved at definere, hvornår han overskrider sine egne og for den sags skyld også andres grænser. Både i sit professionelle virke som kunstner, og til for eksempel familiefester.

I trafikken har han også kørt for stærkt. Med bøder og klip til følge. Måske fordi han i sin opvækst med egne ord blev behandlet som lort på et plejehjem, sparket og slået, til han flygtede. Måske derfor er han diagnosticeret med ADHD. Grænseløsheden kan være årsagen til mandens fascination af kontroversielle karakterer.

Hvert år på sin fødselsdag klæder han sig ud som den cubanske filmkarakter Antonio Montana i rød skjorte og jakkesæt og ser filmen Scarface. I 2007 besøgte han diktatoren Fidel Castro og familien til den afdøde revolutionær, Che Guevara.

»Che var en fantastisk mand, som har hjulpet fattige mennesker og kæmpet mod uretfærdigheden. Hvordan kan man ikke være glad for ham?« spurgte han retorisk ved førnævnte interview.

Grænseløs var den jødiske Evaristti også, da han i 2010 udstillede en model af koncentrationslejren Auschwitz lavet af ofrenes omstøbte guldtænder.

Han er blevet anholdt af politiet på Mont Blanc med rød frugtfarve i bagagen. De frygtede, at han ville smide maling ned fra toppen. Det gjorde han ikke. Til gengæld faldt han så langt ned, at han var ved at ryge ud over en kant og falde i døden. På vej ned ad bakken flød det med rødt. Heldigvis var det ikke blod, og nu fylder provokatøren 50 år.