Danmarks revydronning

I sin mere end 50-årige karriere har Lisbeth Dahl begejstret danskerne, især som revyskuespiller og instruktør, men også på film og TV, bl.a. i dramaserien »Sommer«. I aftes modtog hun Årets Hæderspris ved Reumertfesten.

13NAVLisbet-Dahl-114109.jpg
foto: Jens Nørgaard Larsen
Læs mere
Fold sammen

Lisbet Dahl er en travl dame. Generelt har hun mange jern i ilden, og lige nu har hun styrtende travlt med Cirkusrevyen, der for 81. gang går over scenen i det store telt på Bakken. Så Bikubenfonden, der står bag prisuddelingen Årets Reumert, havde sit hyr med at få et møde i stand, hvor man i al diskretion kunne overbringe den 70-årige revydronning nyheden om, at Reumert-juryen énstemmigt havde besluttet at tildele hende Årets Hæderspris.

Der blev sendt mails og lagt beskeder på telefonsvareren, men lige lidt hjalp det – Lisbet Dahl havde virkelig ikke tid lige nu. Først da Cirkusrevyens ejer, Torben »Træsko« Pedersen, beordrede hende til at stille på sit kontor med løfte om, at han havde »en god nyhed«, dukkede Lisbet Dahl op.

Den officielle overrækkelse af hædersprisen fandt sted søndag aften, hvor Reumertfesten med uddeling af ikke færre end 22 priser satte et effektfuldt punktum for årets teaterfestival, Cph Stage.

»Vi tror, vi kender dig, Lisbet Dahl. Du er jo den fuldendte og frodige revyprimadonna, som med intuitionen som sit aldrig svigtende kompas, sommer efter sommer styrer den store revy på Bakken sikkert i havn. Hende, der ved alt om timing, og som undertiden næsten har båret dansk morskabsteater på sine skuldre, ikke bare som skuespiller, men også som instruktør,« sagde Bikubenfondens direktør, Søren Kaare-Andersen. Og fortsatte:

»Men så er der også den anden Lisbet Dahl. Hende, der med stor styrke, følsomhed og instinktiv viden om sindet sætter menneskeskæbner på scenen. På et splitsekund kan du åbne for noget, der får hele situationen til at vokse, på én og samme tid i kontakt med dig selv, med publikum og med noget, der er endnu større. Du kan være til stede med hele den tiltrækningskraft, der bygger på alle modsætninger i din natur. Du er på en og samme tid selvforbrændende og robust. Underfundig og bidende. Sød og syrlig. Umiddelbar og med det lille mopsede forbehold, der er så pirrende, fordi vi kan komme tvivl om, hvorvidt du overhovedet kan lide os.

Vi tror, vi kender dig, Lisbet Dahl. Folkelig og fin. Men gennem alle årene er du på forunderlig vis og på alle måder forblevet din egen. Også på scenen. Det er en af hemmelighederne ved dit store kunstneriske format.«

 

I en karriere, der strækker sig over mere end et halvt århundrede, har Lisbet Dahl været at finde i adskillige teater- og filmroller, men det er først og fremmest revyen, der har gjort hende kendt og elsket. Hun debuterede 1972 i Rottefælden i Svendborg og siden 1974 har hun i lange perioder været både skuespiller og kunstnerisk leder af Cirkusrevyen – senest fra 2001 – hvor hun har lagt krop og stemme til et overflødighedshorn af morsomme karakterer, fra Angela Merkel til Lars Løkke og ikke mindst som den tilbagevendende umusikalske chachacha-moster.

Som skuespiller har hun markeret sig i flere roller i det humoristiske fag, bl.a. som Blanny i farcen »Den grønne elevator« i 1986, 1996 og 2000 – og i 2014 som instruktør af forestillingen i Glassalen i Tivoli. Men hun havde også stor succes i den følsomme og skrøbelige rolle som Edith Piaf i musicalen »Milord« fra 1981, der var med til at sikre hende Henkelprisen i 1983. Derudover har hun medvirket i en række film- og TV-produktioner, hvor rollen som den hårdt prøvede lægehustru Sophia i TV-serien »Sommer« nok er den mest markante.

Lisbeth Dahl har gennem karrieren modtaget flere priser – ud over Henkelprisen også Årets Dirch og Bakkens Oscar, Niels-prisen og Wilhelm Hansen Prisen. I 2001 blev hun Årets Æreskunstner i Revyernes Revy.

Årets Hæderspris, der tidligere hed Bikubens Hæderspris, er blevet uddelt siden 1998, hvor skuespilleren Bodil Udsen modtog den. De seneste år er prisen bl.a. givet til skuespillerne Henning Jensen, Klaus Hoffmeyer og Lars Mikkelsen, skuespiller og teaterleder Jytte Abildstrøm, koreograf Tim Rushton, teaterleder og instruktør Kirsten Dehlholm og balletdanser Silja Schandorff.