Egyptens Indiana Jones

Zahi Hawass er kommet ind i varmen igen i egyptisk arkæologi, efter at han røg ud i kulden i forbindelse med de politiske omvæltninger i 2011.

Egyptiske Zahi Hawass har været en omstridt figur og er blevet beskyldt for at være for magtfuld, når udgravningstilladelser skulle uddeles. Fold sammen
Læs mere

I silhuet kunne han med lidt god vilje godt ligne eventyrarkæologen Indiana Jones. Om det er et tilfælde eller ej er ikke til at vide, men Zahi Hawass, der tidligere var den mest magtfulde arkæolog i Egypten, kan godt lide at føre sig frem på en bestemt måde. Iført denim og med en hat fra Stetson har han forstået at føre sig frem som det virkelig livs Indiana Jones.

Så han vil sikkert gerne ligne Indiana Jones, selv om de to i virkelighedens verden ikke har ret meget tilfælles – bortset fra genstandene fra fortiden.

Egypten har altid kaldt på alt det mystiske ved vores fortid. En kultur, der har eksisteret i årtusinder, og som efterlod velbevarede spor, f.eks. mumierne og ikke mindst bygningsværker af en dimension, der selv i dag overrasker. Faktisk var Keops-pyramiden den højeste bygning i verden overhovedet i mange tusinder år.

Helt så langtidsholdbar har Zahi Hawass’ karriere trods alt ikke været. Men har enten haft eller været tæt på magtens centrum i mange år, når arkæologer skulle have tilladelse til at grave i fortidsminderne. Samtidig har han hele tiden forstået at komme foran enhver interessant kamera- eller TV-linse, han har haft mulighed for. Derfor kender vi ham fra National Geographic Channel, The History Channel og Discovery Channel, der konkurrerede om de egyptiske mysterier.

Zahi Hawass har været en omstridt figur og er blevet beskyldt for at være for magtfuld, når udgravningstilladelser skulle uddeles. Den kritik har Zahi Hawass selv afvist ved at antyde, at dem, han sagde nej til, var for amatøragtigt baserede.

En anden kritik har været hans medie-liderlighed, der har været beskyldt for at medføre en pengestrøm til ham fra TV-stationerne og lidt for meget fokus på hans person som celebrety i stedet for, at han fokuserede på det, der var hans job, nemlig at passe på Egyptens historie. Han har medvirket i programmer som Digging for the Truth, Unsolved Mysteries og Chasing Mummies. Altså alt sammen programmer, der handlede om mystrier på en sensationel måde. Det samme gjaldt åbningen af et mystisk kammer i Keops-pyramiden sendt direkte på TV. Det blev en stor fiasko, da den lille fjernstyrede robot blot fandt et tomt rum. Han har også gjort sig utilbens med nogle af de »gamle« udgraverlande som Frankrig og England.

I førstnævnte tilfælde krævede han obelisken på Concorde-pladsen retur til Egypten og krævede det samme for Rosetta-stenen på British Museum, hvilket han har fået et stort nej til fra begge steder.

Omvendt har han også vundet anerkendelse for sine bevaringsplaner og restaureringsprojekter. Der er også foretaget interessante udgravninger under hans styre, det gælder f.eks. et par hidtil uopdagede gravkamre i Kongernes Dal ved Luxor. Til gengæld har han ikke stået bagerst, når æren skulle fordeles.

Hans titler gennem tiden har været mange, men toppunktet blev nået, da han blev Minister of Antiquities. Det holdt dog kun et stykke hen i 2011, da det arabiske forår nåede regeringen under Mubarak, og Hawass røg ud. Samtidig skete der plyndringer på Egyptisk Museum i Kairo, som Hawass også havde haft ansvaret for. Ingen beskyldte ham som sådan for noget, men kravet om at få antikviteter hjem fra udlandet blev stærkt udhulet.

Det fik ham dog ikke til at slippe arkæologien, og han holdt forsat foredrag både i Egypten og i udlandet. Undervejs er han også kommet med stærk kritik af Israels bosættelsespolitik og ageren i det hele taget og jødernes store magt over amerikansk politik. Udtalelser han siden uden held har forsøgt at modificere.

Hvad de færreste regnede med, er han nu igang med: et comeback på den egyptologiske scene.

Den nu 69-årige arkæolog blev for nylig sat i spidsen for et projekt, der er gået igang med at scanne Keops-pyramiden med en helt ny teknik, der – hvis det virker efter hensigten – skal blotlægge ukendte rum i pyramiden.