Skønt syngende skuespillerinder

Scarlett Johansson og Sonja Richter har for en stund skiftet scenen ud med studiet. Med fine resultater til følge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brigitte Bardot, Brigitte Nielsen, Zooey Dechanel og Ulla Henningsen.

Ja, listen med skuespillerinder som har krydset ind og ud af musikkens verden er ligeså lang, som den er broget.

Og nu kan Sonja Richter også føjes til fortegnelsen. Med »Careless Rapture« debuterer hun nemlig som albumkunstner, og her står det hurtigt klart, at dét der kendetegner hende som skuespillerinde også kan siges om hende som sangerinde.

Hendes stemme er således sart, alvorsfuld og med en febril undertone, som står ganske godt til teaterkomponist Chris Jordan, der har skrevet de 10 numre. Det er ikke just anmassende og heftigt rockende sager, men derimod langsomtvirkende og overvejende afdæmpede kammerpopsange med strejf af jazz og musical, som oplyses indefra af Sonja Richters smukke vokalarbejde.

»Careless Rapture« er dog langtfra stedet at søge hen for yndere af Celine Dion og andre, der drømmer våde drømme om det høje C, men har man øre for små, fint registrerende stemmer, er albummet afgjort et besøg eller ti værd.

Amerikansk sødme
Hvor Sonja Richter er en ny stemme i lydlandskabet, så har skuespillerkollega Scarlett Johansson allerede gjort sig bemærket med en række Tom Waits-fortolkninger, som blev til i samarbejde med lydmesteren Dave Sitek.

Og nu har Scarlett Johansson allieret sig med vennen Pete Yorn, som hidtil har levet et temmelig stilfærdigt sanger-sangskriverliv.

Men det bliver der utvivlsomt ændret på nu, hvor han gøres selskab af en af klodens største filmstjerner, og hun gør sig faktisk rigtig godt i hans milde, folk-poppende arrangementer med en stemme, som ikke er STOR i snæver teknisk forstand, men alligevel formår at formidle en fin melange af melankoli, sensualitet og sødme.

Som på »Careless Rapture« er det således den uskolede stemme, der gør »Break Up« til en oplevelse, og hvor andre skuespillerinder har gjort sig selv til grin ved at gribe mikrofonen, så kan såvel Scarlett Johansson som Sonja Richter roligt gøre det igen. Og igen.

Sonja Richter: »Careless Rapture«. Producer: Mads B.B. Krog. Rosa:

Pete Yorn & Scarlett Johansson: »Break Up«. Producer: Sunny Levine. Warner: