Først hjalp kommunen, så truede de med at lukke ned: Nu er der faldet afgørelse om område midt i Københavns grønne hjerte

Det er »en sejr i pragmatismens navn«, at et styk fritidsliv får lov at fortsætte.

»Sagen viser, at det kan betale sig at engagere sig politisk, og vi kan finde pragmatiske løsninger for kultur- og idrætslivet på den ene side og Københavns natur og historie på den anden,« siger Radikale Venstres gruppeforperson i Københavns Kommune, Christopher Røhl, om den nye dom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold (Arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kamp mellem kulturen, kommunen og en del af det københavnske fritidsliv midt i byens grønne hjerte har fået sat et endeligt punktum.

For den vilde cykelbane, der ligger på Arsenaløen tæt på Christianshavns Vold og passes og plejes af foreningen Holmen Dirt med over 200 medlemmer, får lov at blive.

Det sker, efter banen i en rum tid lå i krydsfeltet mellem, at mange københavnere gerne vil bruge fritidsaktiviteter som cykelbanen, hvor der cykles såkald dirt jump, og der skal passes på historiske og grønne områder.

En stor del af Holmens Dirts cykelbane ligger nemlig med sin placering inden for den såkaldt fortidsmindebeskyttelseslinje på 100 meter fra Christianshavns Vold, beskrev Berlingske i maj, og ifølge naturbeskyttelsesloven må der ikke uden videre laves ændringer i sådan et område. Heller ikke, selvom Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning havde hjulpet med hegn og containere.

De røde felter viser de såkaldte fortidsmindebeskyttelseslinje på den nordlige del af Christianshavns Vold i København. Området på og inden for linjen er beskyttet, og der må som udgangspunkt ikke foretages ændringer af natur, landskab, anlæg mm. Den blå plet viser, hvor Holmen Dirts cykelbane er placeret. Fold sammen
Læs mere

Derfor gjorde en anden forvaltning, Teknik- og Miljøforvaltningen, foreningen opmærksom på, at banen var ulovlig anlagt, og det fik formand for Holmen Dirt, Behroz Karimi, til at klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet, fordi forvaltningen ikke ville give foreningen dispensation til at fortsætte.

Og så fik det ham til at bekymre sig for fremtiden, at en lukning pludselig truede.

»Hvem kommer til at stå med regningen, hvis alt det her skal fjernes? Bliver det os?« sagde han dengang til Berlingske.

Men bekymringen har fået sin ende nu, for nu har klagenævnet omstødt kommunens dom, oplyser Christopher Røhl, gruppeforperson for Radikale Venstre på Københavns Kommune, til Berlingske. Han sagde dengang til Berlingske, at partiet ville arbejde for at få banen lovliggjort.

»Sagen viser, at det kan betale sig, at engagere sig politisk, og vi kan finde pragmatiske løsninger for kultur- og idrætslivet på den ene side og Københavns natur og historie på den anden,« siger han.

»Det er en sejr i pragmatismens navn,« siger han.