Coronasmitte sender pædagoger hjem i hobetal – på Frederiksberg har de fundet en særlig måde at løse det på

Sygemeldinger blandt personale ude på daginstitutioner og skoler stiger. Det har fået pædagogernes og lærernes fagforeninger til at efterspørge handling fra politikerne. På Frederiksberg har man imidlertid valgt at imødekomme personalemanglen ved blandt andet at trække på kommunens embedsfolk.

For at imødekomme personalemanglen ude på daginstitutionerne sætter Frederiksberg Kommune nu et vikarkorps ind. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Smittetallene sætter den ene rekord efter den anden i disse dage.

Og det presser vuggestuer, børnehaver og skoler, hvor flere pædagoger og lærere er smittede og sendt hjem. Derfor skriger institutionerne i øjeblikket på hænder for at få hverdagen til at løbe rundt.

Situationen har endda fået lærernes og pædagogernes fagforeninger, Danmarks Lærerforening og BUPL, til at efterspørge akut handling fra Christiansborg, ifølge Altinget.

Og i sidste uge var knap hver fjerde pædagogiske medarbejder fra dagtilbuddene på Frederiksberg fraværende. Nu har kommunen imidlertid fundet en løsning, der skal afhjælpe den store personalemangel.

For inden længe kan børn i de frederiksbergske daginstitutioner se frem til at få nye voksne ind på deres stuer. Det er voksne, der kommer fra et centralt vikarkorps, som kommunen har oprettet, ifølge KøbenhavnLIV.

Borgmester på Frederiksberg, Michael Vindfeldt (S), forklarer over for Berlingske, at vikarkorpset er sat i værk for at imødekomme efterspørgslen på hænder:

»Vikarkorpset fylder vi så op med folk, der blandt andet kommer fra jobcentret og mangler et arbejde. Og så har vi også fået nogle af embedsfolkene fra rådhuset til at tage ud og hjælpe til,« siger Michael Vindfeldt.

Det er ifølge Berlingskes oplysninger uvist, hvor mange embedsfolk der er tale om.

Ikke optimalt, men nødvendigt

Løsningen er »ikke optimal«, forklarer Frederiksbergs borgmester. For de personer, der nu træder til ude i daginstitutionerne, er ikke kendte ansigter.

Og som regel ønsker vuggestuer og børnehaver, at deres vikarer er nogle, der kan få en tilknytning til stedet.

Situationen kalder dog på handling, og derfor vælger kommunen at hjælpe til på denne måde,« siger Michael Vindfeldt:

»For det er bare så vigtigt, at der er hænder derude, så de kendte ansigter netop kan lave relationsarbejdet og sikre ro og tryghed for børnene.«

Borgmesteren vil gerne have tilføjet, at han har en »kæmpe respekt« for personalet, der knokler ude på institutionerne for at holde det hele kørende.

Frederiksberg Kommune oplyser over for Berlingske, at der i årets første uge var et pædagogisk fravær på 18 procent. Det dækker over alle Frederiksbergs dagtilbud. Ugen efter steg tallet til 23 procents fravær blandt personalet ude på de frederiksbergske dagtilbud.

Institutionen Lindehuset på Finsensvej oplyser til KøbenhavnLIV, at der de seneste uger dagligt har været mellem 8-11 sygemeldinger grundet coronasmitte. Institutionen har i alt 34 fastansatte pædagoger.

»Det er helt vanvittigt. Man kan godt mærke, at den her variant smitter rigtig kraftigt. Det går lige nu, men som medarbejder kan det være utrygt, og man kan tænke 'hvad jeg møder jeg ind til i dag?,« siger leder af Lindehuset, Rune Bjørklund til avisen.

Frederiksberg Kommune oplyser yderligere til Berlingske, at der også er smitte blandt personalet ude på skolerne, men at deres vurdering er, at det står værst til ude i dagtilbuddene.