Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Giv årets BogForum en chance!

Børn skal læse skønlitteratur. Alverdens undersøgelser er helt klare på det punkt. Selv den mest intense læsning af alle de dejlige faktabøger rækker ikke.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dannelse. Alle danskere kender den. Man kan for eksempel være alment dannet, alsidigt dannet, klassisk dannet.

Ordet findes til gengæld ikke på engelsk! Hvis man vil bruge betegnelsen på de kanter, må man sige »educated« – hvilket jo også bruges om folk med en mere specifik uddannelse og dermed kan misforstås.

For dannelse på dansk er meget bredere og mere aktivt som begreb. Den dannede vil aldrig læne sig tilbage, kigge tilfreds på bjergene af bøger og kalde sig tilpas dannet for denne gang. Hvis du møder sådan en type, skal du mærke en rød lampe på størrelse med Frihedsgudinden tænde og advare dig mod enhver følelse af mindreværd. Den ægte dannede lader den ene bog tage næste bog, bygger videre på en allerede opnået viden, lader sig altså danne hele tiden og så vidt muligt hele livet.

Det årlige BogForum er en glimrende anledning. Både til at grundlægge dannelse og bygge videre på den. Årets messe i Bella Center på Amager begynder nu på fredag og varer weekenden ud.

Forfattere i stort tal præsenterer deres værker, omkring et par hundrede forlag udstiller, tusindvis af titler sættes i spil. Publikum får bogcafé, børnescene, livsstilsscene, oplæg om lydbøger og tegneserier og meget andet. Nogle af de kendteste navne hører til i verdenslitteraturen og er gådefulde skønånder med hemmelig adresse til daglig – men kan ses på BogForum med kaffe i hånden og øjne og øren på stilke.

Visse kritikere har set de hektiske døgn i Bella Center på Amager som en blanding af restmarked og overskudslager: Forlagene bruger messen til afsætning af bøger, der ellers ikke faldt i folks smag. Og lagerplads er jo kostbar nu om dage.

Helt fint. Den er bare samtidig så meget andet. Kunderne får et snit gennem litteraturens mest aktuelle side og har det sjovt imens. Man vader helt bogstaveligt rundt mellem kendisser fra erhvervslivets, børnelivets, sportens, kulturens og den politiske verden.

Noget peger også på et voksende behov for den slags dannelse. Dagens kronik i Berlingske er skrevet af cand.mag. Anne Skov Thomsen og kulminerer med en formaning til alle mennesker med børn omkring sig:

Børn skal læse skønlitteratur. Alverdens undersøgelser er helt klare på det punkt. Selv den mest intense læsning af alle de dejlige faktabøger rækker ikke. Vores arvinger skal møde fiktionens verden. Både fordi deres ordforråd bliver større af det. Og fordi det styrker deres evne til abstrakt tænkning – et must på senere trin i deres uddannelse.

De små hører også af den grund til BogForums mest oplagte gæster. For tænk lige efter: Hvad adskiller mest sådan en messe fra endnu en dag hjemme foran computeren?

Svaret handler om det uventede, det tilfældige, det overraskende møde med viden. Når man googler, får man kun én ting tilbage – nemlig en meget spids viden om det, man søgte efter. Hvert eneste skridt ude mellem andre mennesker og på BogForum i særdeleshed betyder et møde med noget, man ikke anede fandtes.

Så vel mødt i Bella Center weekenden over. Det kan kun blive en sjovere dag. Og et bedre liv.