Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Formynderi eller frihed

Det er bedre at leve sundt end at leve usundt. Det er også helt naturligt og helt i sin orden, at borgerne i et moderne, oplyst samfund som det danske til stadighed orienteres om, hvilke skadevirkninger der måtte være forbundet med rygning, for meget alkohol, for lidt motion og for fed mad.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan derfor kun hilse velkommen, at Sundhedsstyrelsen i denne uge kunne præsentere den hidtil største kortlægning af danskernes sundhed.

Spørgsmålet er så, hvilke konsekvenser der bør drages af en sådan kortlægning. Mere formynderi i form af højere afgifter på fedt, alkohol og tobak og trykte advarsler på vinflaskerne? Eller en frihedsorienteret tilgang, der bygger på et princip om, at voksne danskere har ret til at leve deres liv, som de vil, uden at blive truet med at skulle betale endnu mere til statskassen, end de i forvejen gør, og uden at blive dunket oven i hovedet med endnu flere velmenende advarsler? 

Det er der, skillelinjen går, og hvis man sætter den personlige frihed højt, er der grund til at nære skepsis over for de konklusioner, som en autoritet som formanden for Det Nationale Råd for Folkesundhed, professor Bente Klarlund Pedersen, drager af den aktuelle kortlægning. Som hun i går sagde til Berlingske: »Vi skal have startet en værdidebat, der gør op med ideen om, at alle, der ønsker det, har ret til at gå i hundene. Hvis du og jeg bliver syge, er det et fælles problem for samfundet«.

Udsagnet er – desværre – udtryk for et menneske- og samfundssyn, der trives i et skatteplaget velfærdssamfund, hvor alle betaler til alle. Tankegangen synes at være, at hvis borgerne skal flås i skatter og afgifter, så skal samfundet til gengæld også sætte hårdt ind over for de medborgere, der i særlig grad belaster de offentlige kasser.

Det er en forståelig tankegang, på de givne præmisser. Men det er også en grundlæggende usund tankegang, der udspringer af en usund samfundsindretning. I et samfund med lavere skatter, større frihed og større personligt ansvar vil ønsket om at styre og kontrollere i alle led uundgåeligt være mindre. Det ene følger af det andet.

Misbrug hos unge mennesker skal forebygges, selvfølgelig, og voksne mennesker skal oplyses, og af almenmenneskelige grunde og fordi sundhedsvæsenets ressourcer ikke er uanede, må man håbe, at indsatsen bærer frugt. Men i sidste ende er det borgerens eget ansvar, hvordan han eller hun lever sit liv.

Så tak til Sundhedsstyrelsen for en ny kortlægning, der – må man gå ud fra – vil gøre det lettere for os danskere at træffe kvalificerede valg om vores egen livsstil.

Men fri os for formynderiet! Det er lige til at blive syg af.