Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Dysfunktionelt

Ingen spinoperation vil kunne skjule, at Folketinget til begge sider har vist sig dysfunktionelt, når det gælder løsningen af Danmarks problemer.

Hvad der har fået Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, til at tro, at han kunne true sig til at få sit krav opfyldt, må historikerne finde ud af Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk politik befinder sig i disse dage og uger i et vadested, hvor de senere års opdeling af Folketingets partier mellem en blå og en rød blok kan blive erstattet af en tung gruppe af velfærdspartier hen over midten, bestående af Socialdemokraterne og Dansk Folke­parti som kernen.

Efter godt et år med blå blok ledet af den smalle Venstre-regering har Liberal Alliances ultimative krav om top­skattelettelser slået så dybe revner blandt de borgerlige partier, at et folketingsvalg er en sandsynlig udgang. Hvad der har fået Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, til at tro, at han kunne true sig til at få sit krav opfyldt, må historikerne finde ud af. Men det er en gåde, at en ellers rutineret politiker for alvor tror, at langt større partier vil finde sig i at forhandle med en pistol for panden. Dansk Folkeparti besluttede derfor op til sit landsmøde i weekenden at udfordre Samuelsens ultimatum ved at meddele sit eget ultimative nej til Samuelsens topskattekrav.

Et valg kan føre til tre resultater. Den ene mulighed er, at de borgerlige partier genvinder flertallet. Den anden mulighed er, at et rødt flertal indsætter Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, i Statsministeriet. I ingen af de to situationer vil der være flertal for Anders Samuelsens topskattekrav.

Den tredje mulighed er den, som Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har luftet de seneste dage, altså et samarbejde mellem Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre. I sin tale til partiets landsmøde i Herning lørdag understregede Thulesen Dahl, at »vi vedkender os både en national-konservativ arv og en arv fra det gamle Socialdemokrati,« ligesom han forudså store aftaler med Socialdemokraterne om blandt andet udlændinge.

Heller ikke i den situation, hvor blokpolitik er blevet afløst af et S-DF-samarbejde, bliver der flertal for at lempe topskatten.

Men værre er, at med et regeringsskifte fordamper muligheden for at gennemføre de reformer, som dansk økonomi har hårdt brug for. Væksten har ligget stille den sidste halve snes år. Den kommer ikke i gang uden reformer, som markant styrker incitamenterne til at investere i virksomhederne, og som markant flytter tusinder af danskere i den arbejdsduelige alder ud af lejlighederne og ind i de job, som de senere år er overtaget af især østeuropæere. Vækst er afgørende for investeringer i uddannelse, forskning og infrastruktur og i forbedringer af sundhed, ældreomsorg og børneområdet. Men et samarbejde mellem for eksempel Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti og med SF som partiet, der leverer de sidste stemmer til et flertal, vil betyde stilstand i alt andet end de offentlige udgifter. Liberal Alliance står altså til at miste ikke blot en delvis lettelse af top­skatten, som var en del af regeringens 2025-plan. Partiet er også ved at spænde ben for en ganske omfattende og borgerlig plan for udviklingen af Danmark.

Partierne er nu i fuld gang med spinoperationer, der skal placere ansvaret for et kommende valg hos nogle andre, mens valgannoncer og plakater til lygtepælene støves af. Men ingen spinoperation vil kunne skjule, at Folketinget til begge sider har vist sig dysfunktionelt, når det gælder løsningen af Danmarks problemer.