Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Alternativets asociale og dybt egoistiske bundlinjer

»Økonomisk vækst har ført hundreder af millioner ud af fattigdom.« Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERTO PIZZOLI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Alternativets åbne politiske værksted, et hjemsted for fantaster og studentikose ideer, der ligger så langt fra virkeligheden, at man skal være kaospilot for at fatte dem. Ja, der har man opfundet noget, der hedder De Tre Bundlinjer. Efter sit sommergruppemøde præsenterede formand Uffe Elbæk visdommen i dem og en plan for, hvordan de skal indføres. Tanken er, at vækst i BNP ikke skal være det eneste mål for, hvordan det går i landet. Alternativet vil indføre to andre bundlinjer, hvor man måler social lighed og grøn bæredygtighed. De tre bundlinjer skal være ligestillet og erstatte målingen af vækst i BNP.

Det kan lyde tilforladeligt, lidt nørdeagtigt, ja, ligefrem sympatisk og logisk, at alt ikke kan måles i kroner og ører og økonomisk vækst. Men tankegangen, som ligger bag, er ikke hverken uskyldig eller naiv, den er dybt skadelig og med en rækkevidde, der er revolutionær i meget negativ forstand.

Når økonomisk vækst er det vigtigste mål for Danmark og de fleste lande i verden, er det, fordi væksten er forudsætningen for, at vi som samfund kan gøre nogle af alle de gode ting, som også Alternativet gerne vil. Vækst betyder, at de svageste har mulighed for at få et job og en uddannelse, og at der er midler til at hjælpe dem, der ikke kan klare sig selv.

Vækst er forudsætningen for, at der kan investeres i nye grønne teknologier og vedvarende energi, og at bilparken kan fornyes med køretøjer, der ikke ødelægger klimaet. Vækst er forudsætningen for, at arbejdspladser ikke lukker, og ledigheden stiger, og den er nødvendig for, at vi hele tiden kan forbedre velfærden – også for alle de mennesker, som Alternativet bekymrer sig om.

Den tanke, der ligger bag Uffe Elbæks tre bundlinjer er en, som i årtier har floreret i kredse af venstreorienterede økonomer og politikere. Nemlig, at man kan skabe et »nulvækst-samfund«, som er i næsten budhistisk balance. En filosofi, som man sagtens kan svæve i, mens man går rundt og vander sine økologiske gulerødder, men som i sin substans er dybt asocial og egoistisk.

Økonomisk vækst har ført hundreder af millioner ud af fattigdom, har gjort det muligt at nedsætte arbejdstiden og forlænge ferie, og indføre noget, der ligner borgerløn for grupper som pensionister og studerende. Tanker, som ikke ligger Alternativet fjernt. Og økonomisk vækst har sørget for bedre sundhed, uddannelse og hjælp i alderdommen både historisk og globalt.

At Alternativet gerne vil skabe større lighed og mere bæredygtighed er en politisk prioritering, som partiet kan pusle videre med på værkstedet. Men at forestille sig, at disse bundlinjer skal ligestilles eller ligefrem erstatte vækst i BNP, modarbejder ikke bare det danske samfund, men også partiets egne idealer. Udover det rejser der sig to spørgsmål. Det ene er, hvad man stiller op, når bundlinjerne modarbejder hinanden? Man kan desværre sagtens forestille sig et samfund i lykkelig økologisk balance, hvor alle er lige, mens den økonomske recession raser derudaf. Vil man så sige: Pyt, vi er hjemme på de to bundlinjer? Det andet spørgsmål er, hvorfor det lige er de to bundlinjer, der skal supplere den økonomiske. Hvad med dyrevelfærd, tryghed, fri kærlighed og fred på Jorden?