Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Tilgivelse er godt, men ...

»Man blev både bekymret og flov på Danmarks vegne, da man i forbindelse med udenrigsministerens besøg i Rusland i sidste uge i avisen kunne læse, at de russiske medier i dagene op til havde været fyldt med referater af den gamle sex-sag,« skriver Bente Flindt Sørensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Det russiske udenrigsministerium

Man kunne 11. oktober læse på TV 2, at en rundspørge i Socialdemokratiets bagland viser, at 88 procent ud af 322 byrådsmedlemmer og lokal- og kredsbestyrelsesmedlemmer viser, at udenrigsminister Jeppe Kofods undskyldning i sagen om hans seksuelle forhold til en 15-årig pige i 2008 er tilstrækkelig. Derfor bør sagen ikke have yderligere konsekvenser for ham.

Man kan godt forstå, at sagen skal have en ende, og at manden skal have lov til at komme videre. Noget andet er, om det så betyder, at det slet ingen konsekvenser skal have. Det må bero på en konkret afvejning. Når vi bevæger os op på udenrigsministerplan, må vi sætte Danmarks interesser forrest.

Man blev både bekymret og flov på Danmarks vegne, da man i forbindelse med udenrigsministerens besøg i Rusland i sidste uge i avisen kunne læse, at de russiske medier i dagene op til havde været fyldt med referater af den gamle sexsag. Hvordan har det mon påvirket russernes respekt for os? Udenrigspolitik handler i høj grad om anseelse og integritet.

Derfor bør vores statsminister måske alligevel overveje, om vi har den rigtige mand på posten. Det vil være i Danmarks interesse.

Bente Flindt Sørensen, Skodsborg

Ronkedorer

Når de såkaldte og i overført betydning benævnte ronkedorer (M/K) i et læserbrev opfattes som særlinge og Kloge-Åger i en klasse for sig selv uden for pædagogisk rækkevidde, skal vi slå koldt vand i blodet, for vi bliver det selv på et tidspunkt, og det kan der ikke laves om på. Så erkend det hellere først som sidst; det bør ikke komme som nogen overraskelse for os, når det sker. Oldsagerne ved nemlig altid bedst!

Charlotte Kaiser Stahr, Hellerup

Pension

Man må forstå, at en »nedslidt« får mulighed for at trække sig tilbage tidligere, end det ellers var meningen. Det kan der være mange gode grunde til, og det skal være de berørte vel undt.

Men hvorfor skal de herudover belønnes bedre end vi »almindelige« folkepensionister, der går på pension. Beløbet, der nævnes på ca 13.500 kr., er jo folkepensionens grundbeløb, men herudover kan man supplere med udbetaling fra egne pensionsopsparinger, uden at beløbet på de ca 13.500 nedsættes. Hvorfor ?

Hans-Jørgen Stenhøj, Ballerup

Dansk ældrepleje

Vi er en del ældre, der undrer os over, at der nu om stunder kun tales om ældre i plejehjemssektoren. Der er da også ældre plejekrævende uden for den sektor?

Jeg har parkinson, der er en kronisk sygdom. Jeg blev diagnosticeret for 14 år siden. I en del år har det været regeringens mening, at de danske kommuner ansatte en »parkinsonkoordinator«, altså en person, der ved, hvad parkinson er, og som derfor holder øje med, hvordan de patienter klarer sig.

Jeg ved ikke, om der er nogen kommuner, der har ansat en sådan person, min kommune har ikke. Mange parkinsonpatienter bor hjemme, formentlig fordi plejehjem nu om dage kun er for meget syge, demente ældre.

Vi er heldigvis flere og flere parkinsonpatienter, der dyrker motion, derfor tager det længere tid, inden vi bliver så dårlige, at vi skal på plejehjem. Men for at kunne fungere i eget hjem, er disse kroniske patienter afhængige af et minimumtilsyn og hjælp. Hver gang man ser en rædselshistorie om, hvordan de ældre bliver »plejet« på plejehjem, tænker jeg på, at der ligger mindst 50 patienter alene hjemme med lige så stort behov for opmærksomhed. Og naturligvis ikke kun parkinsonpatienter.

Jeg kunne godt tænke mig, at der blev oprettet oldekoller for patienter som os. Hvis et bofællesskab bliver sat rigtigt sammen, kan man jo bruge de forskellige tilstedeværende talenter - indtil de må give op - og komme på plejehjem? Det ville være lettere (billigere?) at holde øje med ekspertisen, hvis vi var samlet på den måde.

Det virker bare som om, at regeringen har glemt os. Og det er nok også det billigste.

Agnes Jørgensen, Lyngby

Hvad skete der med blå blok?

Så er Arne-pensionen på plads. Statsministeren har vundet slaget.

Jeg hæfter mig ved, at samfundsbidraget er fastholdt. Det er et nyt begreb i forhold til at betale skat. Jeg forudser nu, at alle virksomheder, der under coronakrisen har modtaget hjælp fra staten, kan regne med, at de også skal betale et samfundsbidrag, når der er brug for nye reformer. Det kommer de til, fordi staten holdt hånden under dem i en svær periode.

Jeg synes, at det er stærkt utilfredsstillende.

Jeg må derfor sige til Dansk Folkeparti (DF), at det er for dårligt, at I gik med i forliget. Jeg vil gerne have at vide hvilken bane, I spiller på! Det ene øjeblik forlyder det, at DF holder samtaler med Venstres nye formand, og det næste øjeblik forhandler DF med regeringen og nogle af deres støttepartier. Hvem er I, og hvad vil I egentligt? Ingen kan jo stole på jer. I gør, som det lige passer ind i jeres kram.  Måske skyldes det den manglende opbakning fra vælgernes side?

Blå blok eksisterer ikke mere i min optik.

Birte Roll Brandt, Hørsholm