Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Husk lige, Tom Jensen: Dannelsen sker også i familien

»Når Tom Jensen i sin kommentar (4. oktober) beskylder os borgerlige for at have svigtet landets dannelses- og uddannelsesinstitutioner, så deler jeg ikke helt hans pointe, for Danmark hviler på en række grundborgerlige og kristne værdier,« skriver Birgitte Bergman. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Dannelse, kunst og kultur er hjerteblod for os konservative. Vi forstår fuldstændig vigtigheden af, at der i et samfund med alle dets nødvendige funktioner også skal være fuld opmærksomhed på, hvad vi kulturelt er rundet af, og hvad den ypperste kunst betyder for os som mennesker.

Vi er ovenikøbet overbevist om, at en af grundene til, at Danmark jævnligt fremhæves som forbillede rundt om på kloden er, at vi har forstået at skabe et samfund, hvor nationale institutioner og visionære erhvervstiltag hviler på en stærk, fælles kultur, der blandt andet viser sig i den udbredte tillid, der hersker danskere imellem.

Ikke at forstå, hvad kulturen betyder for helheden og for eksempelvis tilliden, er ikke at forstå, hvad der har skabt det Danmark, vi holder af.

Når Tom Jensen i sin kommentar (4. oktober) beskylder os borgerlige for at have svigtet landets dannelses- og uddannelsesinstitutioner, så deler jeg ikke helt hans pointe, for Danmark hviler på en række grundborgerlige og kristne værdier.

Og Tom Jensen glemmer en væsentlig mellemregning: hjemmet. At tage afsted indebærer som regel, at man kommer hjem igen. Hjemkomst og hjem er en dyb og vedvarende tematik i kulturen.

Efter en endt dag på en (ud)dannelsesinstitution vender vi hjem til familien. I hjemmet, ofte over aftensmåltidet, vurderer, diskuterer og taler vi om de ting, som har fyldt netop i dag. Det er også i høj grad gennem familiens fællesskab, at vi dannes og formes. Det er i familien, at vi suger næring og dannelse til os.

Jeg er derfor ikke bekymret for, at vi går en fremtid i møde, hvor hovedparten af vores uddannelsesinstitutioner er præget af venstreorienterede tænkere – i hvert fald ikke så længe vi har et stærkt borgerligt fællesskab, som kan balancere dannelsen. Derfor ligger det også mig på sinde at skabe de bedste forudsætninger for vores familier, vores civilsamfund og kulturinstitutioner. De er det naturlige og meningsfulde tillæg til den opgave, som vores uddannelsesinstitutioner løfter.

Kultur og dannelse kan ikke isoleres og udelukkende tilskrives vores uddannelsesinstitutioner. De er selvsagt væsentlige, men det er forfejlet at tro, at vores kristne traditioner, historiske bevidsthed, vaner, normer, grænser og ritualer udviskes, når vi indtræder på landets uddannelsesinstitutioner. Den kritiske sans er et talent, som skal stimuleres og udvikles hele livet. Og det skal vi også sørge for, at den bliver.

Birgitte Bergman, MF, Det Konservative Folkeparti, ordfører for kultur, turisme, medie og ligestilling