Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Erhvervserfaring er ikke en garanti for kvalitetsministre - se bare på Thyra Frank

At det ikke altid er tilstrækkeligt med erhvervserfaring, er sundheds- og ældreminister Thyra Frank et skrækindjagende eksempel på, skriver Helle Marckmann. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Erhvervserfaring er ikke en garanti for kvalitetsministre

I et læserbrev 22. maj mener Nima Astanehdost, at det bør være et krav, at ministre bør have erhvervserfaring inden for det resort, hvor de bliver ministre. Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers er et glimrende eksempel på en velfungerende minister fra det private erhvervsliv.

At det dog ikke altid er tilstrækkeligt med erhvervserfaring, er sundheds- og ældreminister Thyra Frank et skrækindjagende eksempel på. Hun har med stor succes drevet et plejehjem, og hun er selv ældre, men alligevel har hun vist sig nærmest håbløs som minister.

Helle Marckmann, Dragør

Fænomenet Greta Thunberg

Else Johannesson, Kgs. Lyngby, demaskerer i Berlingske 14. maj fortjenstfuldt Greta Thunberg, den svenske 16-årige skolepige, som er blevet kendt verden over for at opfordre andre børn til at strejke fra skolen for miljøet.

Tilføjes kan at den person som - i dobbelt forstand - har skabt fænomenet Greta, er Malena Ernman - Gretas mor, kendt operasangerinde og radikal miljøaktivist. Godt hjulpet af sin PR-agent Ingmar Rentzhog, der tilfældigvis også har svaret for den samtidige lancering af Malene Ernmans nye bog »Scener ur Hjärtat«, en bog om miljøet og verdens kommende undergang.

At Rentzhog kan sit kram, har han hermed bevist. En naiv og ukritisk presse har selvfølgelig også hjulpet til. 25. maj holder Greta tale på Christiansborg Slotsplads inviteret af organet for den højeste oplysning, Politiken.

Nils Sjoegren, Rungsted Kyst

Økonomi og kvalitet

Hvis ikke økonomi og kvalitet hænger sammen, som den afgående regering mener, så tag dog at sætte politikerlønnen ned omgående. I har ødelagt meget de sidste fire år. Bør man have løn for det?

Michael Pedersen, Vejen

Ulighed er win-win

Det oplyses, at »den ene procent« af os, der tjener mest, i begyndelsen af 1990erne havde en samlet andel af indkomsten på omkring syv pct., hvilket nu er øget til 11 pct. af indkomsten herhjemme.

Det er da herligt! Den ene pct. betaler så både øget og forholdsvis øget skat af de ca. fire procentpoint mere, investerer mere og køber for flere penge - pengene ligger jo ikke i en skotøjsæske.

Og om der »skatte-tænkes« og ikke betales mere i skat, så investeres der endnu mere og bruges endnu mere - herhjemme eller ude i verden ... Og det giver endnu mere arbejde og endnu flere lønindkomster - En rigtig win-win udvikling!

Jørgen Börsch, København

Hvor er hjertestarteren?

Berlingske omtaler betydningen af at finde en hjertestarter hurtigt i tilfælde af hjertestop. Det er let! Download en app fra Tryg, og vupti ses nærmeste hjertestarter.

Mit ene barnebarn er hjerteløber og app-kyndig og lagde appen på min mobiltelefon på ti sekunder.

Carsten Seeger, Østermarie

Vælgernes mærkværdige præferencer

Forud for det kommende folketingsvalg har analysebureauerne travlt med at kortlægge vælgernes præferencer. Og her springer særligt én ting i øjnene:

Unge danske vælgere stemmer fortrinsvis på ekstreme venstrefløjspartier, som i særlig grad prioriterer forbrug - nu og her - på bekostning af fremtidens materielle rigdom og velfærd.

Det er paradoksalt, når man betænker, at det netop er de unge, der ejer fremtiden og derfor i særlig grad burde bekymre sig om, hvad de kan få ud af den.

Men nej, det gør de ikke. De foretrækker tilsyneladende Enhedslisten og SF, som hylder de gammeldags ismer såsom marxisme og kommunisme. Hvis de da ikke foretrækker utopisterne fra Alternativet. Fælles for disse partier er, at råderummet skal bruges nu og her på bekostning af den fremtidige rigdom og velfærd. Men hvis ikke ungdommen tænker på fremtiden, hvem skal så?

Leif Willumsen, København

Grådighed

En større dansk morgenavis har de sidste dage som topnyhed haft en historie, hvor agtværdige virksomhedschefer har opfordret til økonomisk mådehold i samfundet foranlediget af politikerløfter i den standende valgkamp.

Ved at google aflønningen af de pågældende virksomhedschefer, kan man se, at de alle ligger i aflønningsklassen +50 mio. kr. årligt, og med tocifrede årlige procentvise lønstigninger.

At de mest grådige opfordrer til mådehold i resten af samfundet er da god humor.

Torben Bjerrehuus, Helsingør