Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Bekæmp homofobien

FC Københavns Viktor Fischer jubler efter Superligakampen mellem Brøndby IF og FC København på Brøndby Stadion i Brøndby, søndag den 14. april 2019. FCK vinder kampen 1-2. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det skabte røre i den hjemlige andedam, da en af dansk fodbolds største profiler, Viktor Fischer, i sidste uge kritiserede danske fodboldfans, fordi de kom med nedladende tilråb af seksuel karakter.

DBU og de danske fodboldklubber tager offentligt afstand fra hændelserne. Fodboldens Disciplinærinstans har valgt at gå videre med to af sagerne. Så langt, så godt, skulle man mene. I stedet for at bakke op om kritikken af en rådden kultur, hvor ens seksuelle præferencer bruges nedladende og som skældsord, tager meningsdannere nu fodboldens fankultur i forsvar. Senest er det Jim Lyngvild, som slår et slag for danske fodboldfans ret til at kalde spillerne for »bøsserøv«.

Som inkarneret fodboldfan erkender jeg, at tonen i fanmiljøer kan være hård. Det skal der være plads til. Sporten frembringer alle slags følelser i folk. Jeg har givetvis selv udtalt mig i seksuelt nedladende vendinger, når jeg har fået en tår over tørsten i løbet af en fodboldkamp. Det er jeg ikke stolt over. Og det er grundlæggende usmageligt, når reaktionen på Viktor Fischers opråb, er en stædig insisteren på retten til at fortsætte en diskriminerende adfærd i de danske fodboldmiljøer.

Kulturen på de danske stadions skaber et ekskluderende miljø. Dansk Spillerforening kender ikke til én eneste homoseksuel fodboldspiller. På samme måde er ingen fodboldspillere i de fem bedste ligaer i Europa sprunget ud. I et samfund, hvor man antager at mellem seks og ti procent af alle er homoseksuelle, kan det ikke passe, at ingen fodboldspillere er homoseksuelle.

Hvis homofobien skal ud af fodbold, skal det gøres helt utvetydigt klart for alle, at tilråb af seksuel karakter ikke tolereres på de danske stadions. Det sker kun, hvis vi ligestiller homofobi med racisme og skærper sanktionerne for både de enkelte fans samt fodboldklubberne.

Det skylder vi først og fremmest de mange homoseksuelle fans og spillere, som ikke tør stå frem og hvile i sig selv, fordi jargonen i dansk fodbold er ekskluderende.

Andreas Genefke Larsen, København