Viden-noter

Hjemvé kan forebygges. Beskriv lejrskolen, før børnene skal af sted. Lad børnene øve sig i at skrive breve og fortæl dem, at hjemvé er normalt. Det er tre af rådene fra amerikanske psykologer, der har skrevet om forebyggelse af hjemvé i det videnskabelige tidsskrift Pediatrics. Hjemvé er universiel, men det er i allerhøjeste grad muligt at forebygge den, siger forskerne bag en guide til forældre om fænomenet, der er udførligt behandlet på www.campspirit.com

Gigantisk isbjerg rev sig løs. Et isstykke på størrelse med Anholt har revet sig løs fra øen Ellesmere i den canadiske del af Arktis, viser satellitbilleder fra området. Løsrivelsen fandt sted sommeren 2005, der med temperaturer på godt to grader over det normale var den varmeste siden 1960. Den varme sommer betød også, at udbredelsen af polarisen det år var den mindste, der nogensinde er målt, skriver National Geographic News.

Muskuløse mus. En meget lidt kendt muskeltype IIX spiller måske en større rolle for sportsudøveres udholdenhed, end hidtil antaget. Forsøg på Harvard Medical School viser, at mus, der har fået ændret muskelmassens sammensætning, kan holde gang i en trædemølle 25 pct. længere tid end normalt. Forskerne gætter på, at de store atletikstjerner, har flere type IIX muskler end andre mennesker.