Venstre om dansk-russisk aftale: Vi er nyttige idioter

Midt under konflikten mellem Vesten og Rusland indgik Danmark en kulturaftale med Rusland. »Det er forkert og bryder den isolation, man fra EU og NATOs side forsøger at opbygge,« siger Venstre. Kulturministeren afviser blankt kritikken. »Aftalen er clearet med Udenrigsministeriet,« siger hun.

»Russerne er glade for den slags aftaler med enkelte lande, fordi de bryder den isolation, man fra NATO og EUs siden har forsøgt at opbygge omkring Rusland, og i den sammehæng er vi groft sagt nyttige idioter,« siger Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På et tidspunkt, hvor forholdet mellem Rusland og Vesten er på frysepunktet på grund af Ruslands annektering af Krim og konflikten i Østukraine, har Danmark indgået en aftale om at udbygge og udvikle kultursamarbejdet med Rusland.

Aftalen, et såkaldt memorandum, blev indgået i sommer og indeholder ti korte punkter. I det første punkt hedder det, at »parterne vil bestræbe sig på at udvikle og styrke samarbejdet« mellem de to lande. Der tales om samarbejde mellem kulturinstitutioner »baseret på principper om høj professionalisme«, »udveksling af professionel kultur«, og det slås i punkt 10 fast, at der ikke er tale om en international aftale, som medfører rettigheder og forpligtelser reguleret af folkeretten.

Venstre kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, siger, at det er forkert at forstærke kultursamarbejdet med et land, som vi er i konflikt med i forhold til f.eks. Ukraine.

»Russerne er glade for den slags aftaler med enkelte lande, fordi de bryder den isolation, man fra NATO og EUs siden har forsøgt at opbygge omkring Rusland, og i den sammehæng er vi groft sagt nyttige idioter,« siger Michael Aastrup Jensen.

Han mener, at isolation er det stærkeste pres, man kan lægge på Rusland, og den politik skal gælde alle slags aftaler, siger han.

»Der er tale om en kulturpolitisk aftale mellem to lande og ikke mellem to foreninger, og dér skal isolationen også gælde, for ellers har den ikke fuld effekt. Vi bruger i øjeblikket sanktionsvåbnet i forhold til Rusland, og det skal også gælde kulturpolitikken,« siger Michael Aastrup Jensen.

I overensstemmelse med regeringens politik

Kulturminister Marianne Jelved (R) afviser kritikken og siger, at aftalen er i overensstemmelse med Udenrigsministeriets politik.

»Alt, hvad vi har gjort, er clearet med Udenrigsministeriet, og kultursamarbejde af denne karakter er, som jeg har forstået det, ikke omfattet af sanktionerne mod Rusland. Jeg har i overensstemmelse med regeringens politik som kulturminister sagt nej til at deltage i arrangementer i Rusland,« siger Marianne Jelved, som flere gange har været inviteret, bl.a. til Sankt Petersborg i efteråret.

Hun siger, kulturaftalen har været forberedt igennem flere år, og at samarbejdet skal foregå mellem kulturinstitutioner og mellem kunstnere, og hun synes, at denne form for samarbejde er positiv.

»Det er en fordel, at mennesker møder mennesker på tværs af grænser. Den dialog og det samvirke, der opstår på den måde, er med til at skabe en bedre verden,« siger Marianne Jelved.

Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, er glad for aftalen og ser ikke noget problem i at udbygge kultursamarbejdet med Rusland på et tidspunkt, hvor Vesten og Rusland er på konfliktkurs.

»Aftalen giver god mening og kan være til gavn for begge lande. Der er danskere, som er ret kendte i Rusland, herunder H.C. Andersen, som kan være en spydspids for dansk kultur. Omvendt kan vi have god gavn af russisk litteratur, film og klassisk musik,« siger Alex Ahrendtsen.