Uffe Ellemann-Jensen revser Stine Bosse i ny bog: »Jeg fulgte sagen fra sidelinjen med vantro og voksende harme«

Uffe Ellemann-Jensen retter kritik mod Stine Bosse som bestyrelsesformand for Det Kgl. Teater i en ny biografi, hvor han blandt andet omtaler hende som »erhvervskvinden« – i anførselstegn.

Uffe Ellemann-Jensen er aktuel med selvbiografien »Som blad i høst - Mit liv efter politik«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uffe Ellemann-Jensen var ikke imponeret over Stine Bosse i rollen som formand for Det Kgl. Teaters bestyrelse. Det fremgår med al tydelighed i hans nye selvbiografi »Som blad i høst – Mit liv efter politik«, som udkommer onsdag.

I bogen beretter Uffe Ellemann-Jensen blandt andet om sin egen tid som medlem af Det Kgl. Teaters bestyrelse (2004-2011) og om sine efterfølgende iagttagelser af Stine Bosses virke. Uffe Ellemann-Jensen forlod bestyrelsen ved årsskiftet 2012, og daværende kulturminister Uffe Elbæk udnævnte herefter en helt ny bestyrelse.

»Ny bestyrelsesformand blev »erhvervskvinden«, som hun altid omtales i medierne,« skriver Uffe Ellemann-Jensen i selvbiografien, hvor han i sin kritik især hæfter sig ved den efterfølgende genoplivning af debatten om kokainmisbrug og dårligt arbejdsmiljø i Den Kgl. Ballet, som ramte avisforsiderne i sommeren 2011. Polemikken udsprang af en konsulentrapport, som blandt andet pegede på, at både balletmesteren og nogle af danserne havde et stofmisbrug.

Påstandene om misbrug var allerede blevet behandlet af den bestyrelse, Uffe Ellemann-Jensen var medlem af, og den havde konkluderet, at der ikke var belæg for de alvorlige anklager.

»Bestyrelsesformand Bosse busede i fuld offentlighed ud med det synspunkt, at det vel nok var en forfærdelig skandale – og at det var Erik Jacobsens (daværende teaterchef på Det Kgl. Teater, red.) skyld, at der var udvist dårlig ledelse i sagen. Pressen kastede sig begærligt over oplysninger om »kokainmisbrug i balletten«, og der kom hurtigt spørgsmål fra Folketinget til sagen. Jeg fulgte sagen fra sidelinjen med vantro og voksende harme. Bestyrelsesformanden havde åbenbart behov for at markere sig udadtil som stærk leder. Jeg blev især ophidset over en TV-optræden, hvor hun ved siden af en tavs og sammenbidt teaterchef forklarede, at nu havde hun sørget for, at der kom orden i tingene. »Erhvervskvinden« havde slået til,« skriver Uffe Ellemann-Jensen i »Som blad i høst – Mit liv efter politik«.

Den udlægning kan Stine Bosse ikke genkende.

»Allerede inden jeg blev bestyrelsesformand, havde jeg forholdt mig til det ledelsesmæssige aspekt af den såkaldte kokainkonflikt, som jeg anså for at være absolut ikke-håndteret. Det synspunkt blev kun bekræftet, da jeg trådte ind af døren. Men det var faktisk ikke mig, der tog emnet op. Det var Erik Jacobsen, der kom strygende ind af døren med en lang rapport og insisterede på, at jeg læste den,« siger Stine Bosse til Berlingske.

Uffe Ellemann-Jensen kommer i bogen også forbi teaterchef Erik Jacobsens afgang på Det Kgl. Teater, som han mener havde bund i, at Stine Bosse så sig gal på teaterchefen, da hun tiltrådte.

»(...) og i november året efter fyrede hun ham, igen for åben skærm – der var nærmest tale om en bortvisning. Det skete med den begrundelse, at der var brug for nye kræfter med større kunstnerisk indsigt. Det var en skammelig afslutning på en smuk karriere i dansk kulturliv. Jeg havde jo selv som bestyrelsesmedlem været med til at ansætte Erik Jacobsen som teaterchef og anså behandlingen af ham for at være både urimelig og uretfærdig – og særdeles uprofessionel,« skriver Uffe Ellemann-Jensen.

Stine Bosse ønsker ikke at gå længere ind i Uffe Ellemann-Jensens kritik af hendes virke som bestyrelsesformand:

»Jeg har meget stor respekt for Uffe Ellemann-Jensen som politiker – knap så meget respekt for ham som bestyrelsesmedlem. Og jeg vil blot sige, at jeg overtog et teater, der var i total opløsning, men efterlod et teater med orden i tingene. Der var genoprettet en sund dialog mellem medarbejdere og ledelse, økonomien var i bedring, og der var taget initiativer til at foretage yderligere besparelser.«