Tyskland vil give unge en kulturel startkapital: 200 euro til teater, biograf og museum

Oven på den store coronapandemi vil den tyske regering booste kulturlivet og give alle 18-årige et kulturpas, så de gratis kan bruge en lang række kulturtilbud. Herhjemme ønsker Moderaterne et kulturpas med 2.000 kroner til 15-årige.

I 2023 får alle tyskere, der er 18 år, et kulturpas på 200 euro, som de kan bruge på kulturtilbud som museer, biografer, opera, bøger, teater og musik. Billedet er fra det store Altes Museum i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: HAYOUNG JEON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark har både SF og Moderaterne foreslået et såkaldt kulturpas, som skal give unge gratis adgang til kulturtilbud som teater, biograf, museum, opera og spillesteder. Uden at det foreløbig er blevet til noget.

I Tyskland realiserer regeringen nu forslaget, som går ud på at give et kulturpas til alle, som fylder 18 år i 2023.

De vil få 200 euro, som de kan bruge på kulturbehov efter smag. Og de kan fordele pengene over to år.

Hvis ordningen bliver en succes, vil regeringen udvide ordningen til også at gælde 15-17-årige.

»Vi ønsker at give de unge begejstring for vort lands mangfoldige kultur,« har den tyske kulturminister, Claudia Roth, udtalt i en pressemeddelelse.

Målet med ordningen, som ventes at koste 100 millioner euro, er både at booste tysk kulturliv, der oven på pandemien endnu ikke er kommet økonomisk op i fulde omdrejninger, og at styrke interessen for kultur blandt de 750.000 tyskere, der er 18 år i 2023.

Ordningen blev præsenteret af kulturministeren, som har sammenlignet ordningen med et Interrailpas, og Tysklands finansminister, Christian Lindner, ved et pressemøde tidligere i november.

Frankrig har allerede indført et kulturpas for unge. Billedet er fra Musée d'Orsay i Paris.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix.

»Vi ved, at såvel kulturlivets aktører som de unge i særlig grad led under pandemien. De første manglede publikum og kunne ikke fortsætte deres arbejde, og de næste manglede mulighed for at benytte kulturtilbud og for at kunne tale med hinanden om det,« siger Christian Lindner.

De unge kan bruge pengene på alle mulige kulturtilbud lige fra bøger og musikalbum til biograf, teater, koncerter, opera og museum.

Også kulturpas i Frankrig

Den tyske regering har ladet sig inspirere af en lignende ordning i Frankrig, som allerede i 2021 indførte et forsøg med kulturpas til 18-årige. Her var beløbet på passet 300 euro. Forslaget var allerede i 2017 en del af Emmanuel Macrons valgkampagne frem mod præsidentvalget.

Flere andre europæiske lande, for eksempel Spanien og Italien, har også givet kulturpas til unge.

Herhjemme ønsker Moderaterne et kulturpas til unge, når de fylder 15 år.

»Kulturvaner grundlægges i de unge år. For at sikre, at fremtidens generationer alle får del i den brede vifte af kulturtilbud, vi har i Danmark, forslår Moderaterne at indføre et kulturpas til alle unge, når de fylder 15 år. Konkret indeholder kulturpasset et fast beløb på kroner 2.000 som tilskud til fem oplevelser inden for musik, film, sport, teater, litteratur og museer. Kulturpas kan også bruges til medlemskab i en idrætsklub,« skriver partiet på sin hjemmeside.